x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum văd polonezii problema gazelor de şist şi dependenţa energetică a Uniunii Europene

Cum văd polonezii problema gazelor de şist şi dependenţa energetică a Uniunii Europene

13 Mai 2015   •   12:47
Cum văd polonezii problema gazelor de şist şi dependenţa energetică a Uniunii Europene
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

 Explorarea şi exploatarea gazelor de şist în Polonia, chiar dacă lucrurile sunt acum oprite, sunt mult mai avansate decât în România, a explicat ambasadorul Marek Szczygiel, în timpul interviului acordat jurnalul.ro.

 
Există o problemă economică în această pivinţă, şi anume, faptul că explorarea şi exploatarea gazelor de şist în Polinie sunt mai scumpe decât în SUA, din cauza condiţiilor geologice. 
 
Guvernul a efectuat mai multe studii de impact şi de fezabilitate iar concluzia lor este nu există riscuri semnificative pentru mediu. În plus, datorită tehnologiilor, riscurile explorării şi exploatării sunt minime. Dar, din cauza condiţiilor geologice specifice, o eventuală exploatare mai trebuie să aştepte.
 
Excelenţa Sa a spus, glumind, că nu se aşteaptă nimeni la un nou El Dorado dar este important să se fie păstrată această variantă în perspectivă.
 
Uniunea Europeană trebuie să se poată baza pe sursele sale interne astfel încât dependenţa faţă de ruşi să fie mult diminuată iar conceptul de cel mai mare consumator şi cumpărător de energie să fie schimbat.
 

×