x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum vor arăta primele date despre şocul războiului în economia României

Cum vor arăta primele date despre şocul războiului în economia României

26 Apr 2022   •   10:20
Cum vor arăta primele date despre şocul războiului în economia României

Cu incertitudinea generalizată din cauza războiului din Ucraina, evoluţia economiei în primul trimestru din 2022 nu poate fi decât o surpriză - plăcută sau neplăcută. Undeva la jumătatea lunii mai, INS va publica datele-semnal pentru evoluţia economiei României în primul sfert din 2022.

Datele disponibile în acest moment, aferente primelor două luni din an, indică creşteri pe toate fronturile, iar economiştii sunt de părere că PIB-ul României va avansa cu circa 2% în T1/2022, faţă de T1/2021. Rămâne totuşi un semn de întrebare legat de evoluţia economiei în martie, în condiţiile în care războiul din Ucraina a început la final de februarie, scrie ZF.

„În acest moment vedem creştere economică în T1. Cifrele care au fost publicate până acum sunt relativ bune. Ne aşteptăm la o deteriorare mai sensibilă a activităţii economice în T2, unde vedem o stagnare. Cifrele pe care le avem în momentul de faţă sunt bune“, comentează datele Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank şi fost preşedinte al Consiliului Fiscal.

Dragoş Cabat, analist economic, este de părere că economia va avansa cu 1,5-2,5% în primul trimestru din 2021, însă se observă o încetinire a aproape tuturor sectoarelor economice, faţă de evoluţia din 2021.

„Văd o uşoară creştere în T1/2022 faţă de T1/2021, poate la un 2%, maximum 2,5%. Cam între 1,5% şi 2,5%. Toate zonele au încetinit sub o formă sau alta -exporturile, serviciile au continuat să fie mai jos, chiar dacă au crescut faţă de anul trecut şi nici investiţiile nu au fost atât de sus“, a spus Dragoş Cabat.

Prognoza Raiffeisen Bank în acest moment este de creştere economică de de 2% an/an în T1/2022 şi de 0,8-0,9% trimestru /trimestru: „Dacă în martie lucrurile nu se deteriorează semnificativ, ar trebui să fie ceva mai bine. Este greu de spus cât a afectat războiul economia în acest moment“, a mai spus Ionuţ Dumitru.

Economia a evoluat în 2021 în linie cu aşteptările analiştilor şi s-a dus aproape de o creştere reală de 6%, arată datele revizuite de INS.

Pentru 2022, prognozele la început de an erau de creştere economică de peste 4%, bugetul de stat fiind construit pe un astfel de avans economic. Războiul a dat însă peste cap toate calculele şi toate instituţiile internaţionale (Comisia Europeană, Banca Mondială, FMI) şi-au revizuit în jos prognoza de creştere economică până la 1,9-2,2% pentru 2022. Situaţia este însă foarte fluidă încă şi evaluarea pagubelor economice făcute de război încă nu s-a încheiat.

„Având în vedere presiunile inflaţioniste, un nivel mai ridicat de incertitudine şi «vântul care bate din faţă« pentru economii importante în comerţul României, cum ar fi Germania, Italia şi alte ţări din UE, riscul de a vedea câteva trimestre dificile a crescut considerabil. Un avans al PIB de 2,1% este scenariul nostru de bază“, este de părere Claudiu Cazacu, consulting strategist la XTB România.

Datele pe primele două luni din 202 arată însă creşteri consistente în toate sectoarele pentru care INS publică informaţii cu frecvenţă lunară. O excepţie este însă industria, care a avansat cu doar 0,5%, o creştere care se află în marja de eroare. Industria face circa 20% din economia României.

Alte date, precum cele despre servicii, care înseamnă, în total, circa 60% din economie, arată creşteri de două cifre pentru primele două luni din 2022, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2021. De asemenea, comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consumul privat - principala ramură a PIB pe partea de utilizare - a crescut cu aproape 6% în primele două luni din 2021.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: evolutia economica