Deşi preţul locuinţelor noi a scăzut cu 30%-40%, casele rămân pe stoc. Nimeni nu se mai înghesuie să cumpere, iar dezvoltatorii îşi pun mari speranţe în programul "Prima Casă".
Cele mai mari scăderi de preţ au fost înregistrate în zona de nord a Bucureştiului, unde apartamentele sunt acum cu 30% mai ieftine, conform unui studiu realizat de compania imobiliară RealTime Imobiliare exclusiv pentru site-ul imopedia.ro.
Mai exact, preţul pe metru pătrat construit a coborât de la 2.400 de euro în 2008 la mai puţin de 1.700 de euro în aprilie 2009. Şi valoarea locuinţelor situate în centrul Capitalei a scăzut în această perioadă cu 17 procente, ajungând la puţin sub 2.000 de euro, în timp ce garsonierele şi apartamentele din cartiere precum Militari, Pantelimon, Titan sau Drumul Taberei s-au ieftinit cu 18%, adică de la 1.226 de euro pe metru pătrat construit la 1.000 de euro.
BLOCURILE STAU GOALE
În ciuda acestor ieftiniri, casele rămân pe stoc, spun agenţii imobiliari. "În această situaţie, o parte din dezvoltatori s-a văzut nevoită să sisteze lucrările. Este cazul mai multor proiecte precum Cosmopolis, Pipera Citylights sau Neopeninsula", se arată în studiul citat.
Paradoxal este că în aceste ansambluri rezidenţiale sunt cele mai mici preţuri pe metru pătrat construit. Preţurile în Cosmopolis, situat la intersecţia şoselei Tunari cu şoseaua de Centură a Capitalei, oscilează între 950 şi 1.050 de euro, iar în Neopeninsula, în jur de 1.000 de euro. Şi garsonierele din ansamblurile Planorama - 33.380 de euro (la care se adaugă TVA), Primăvara (Prelungirea Ghencea) - 49.161 de euro şi Răsărit de Soare (situat în apropierea hipermarketului Auchan) - 56.359 de euro sunt cele mai ieftine oferte de pe piaţă.
SPERANŢE
Mulţi dezvoltatori imobiliari îşi pun speranţa în Programul "Prima Casă" şi îşi adaptează ofertele pentru a fi competitivi, în special cei care au de vânzare garsoniere şi apartamente cu două camere. Compania Impact a lansat deja un nou concept denumit Case Kaleidoscop. "Deoarece preţul final este dictat în primul rând de suprafaţa apartamentului, beneficiarii trebuie doar să aleagă ordinul de mărime al suprafeţei ce corespunde posibilităţilor sale financiare.
Apoi, asistaţi de arhitect, configurează pe câteva perimetre date aşezarea pereţilor, astfel încât să se obţină numărul de camere dorit", a declarat Dan Ioan Popp, CEO Impact. El a adăugat că în perioadele de constrângeri financiare, presiunea asupra preţului este mare, iar oamenii vor minimum două camere la preţuri foarte mici. Dezvoltatorii caută tot felul de idei pentru a reuşi să atragă cumpărători prin "Prima Casă". O astfel de ofertă este destinată celor care au un autoturism pe care pot să-l schimbe pe un apartament plus diferenţă de bani.
Citește pe Antena3.ro