x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cumparaturi - Comertul se muta in marile mall-uri

Cumparaturi - Comertul se muta in marile mall-uri

de Daniela Ivan    |    06 Dec 2006   •   00:00
Cumparaturi - Comertul se muta in marile mall-uri
Concurenta duce la scaderea chiriilor in galeriile comerciale
Chiriile din galeriile comerciale ale hypermarketurilor si ale mall-urilor au batut pasul pe loc in acest an, dar tendinta este de scadere, ca urmare a concurentei care va aparea in urmatorii doi ani.

Chiriile variaza in prezent intre 60 si 80 de euro/luna/metru patrat, ajungand pana la 120 de euro/luna pentru spatiile mai mici de 50 mp, conform unui studiu elaborat de agentia CB Richard Ellis. Tendinta este insa de scadere pe masura ce concurenta se va ascuti si stocul de spatii comerciale se va mari. Estimarile arata ca stocul se va dubla in Capitala in viitorii doi ani, iar in provincie vor aparea 250.000 mp de noi galerii comerciale.

Mall-urile vor cunoaste cea mai mare dezvoltare in urmatorii doi ani. Numai in Capitala sunt anuntate trei noi mall-uri, plus extinderea suprafetei Bucuresti Mall cu inca 18.000 mp. Este vorba despre Unirea Center, in Brasov, City Center si City Park, in Constanta, Iulius Mall si Polus, European Retail Park, in Targu-Mures, Arena Shopping Center din Bacau. Cel mai mare complex este Baneasa Shopping City, care va totaliza 65.000 mp si care va fi gata in anul 2008. Galleria Bucuresti, complex dezvoltat de compania GTC, va livra pe piata o suprafata totala inchiriabila de 57.000 mp si Liberty Center, mall-ul din Rahova, va aduce alti 30.000 mp. Estimarile arata ca stocul de spatii comerciale se va dubla in urmatoarele 24 de luni, conform studiului CB Richard Ellis.

PROVINCIE. Investitorii care intra pe piata locala se uita cu interes sporit si in afara Bucurestiului. Orase precum Brasov, Cluj, Constanta, Galati, Pitesti, Sibiu sau Targu-Mures sunt asediate de cel putin doua-trei proiecte initiate atat de dezvoltatori locali, cat si internationali, spun specialistii companiei imobiliare Colliers. Sunt deja anuntate peste 10 mari centre comerciale in aceste orase. "Dezvoltatorii se orienteaza, de asemenea, spre orase secundare, venind pe piata cu concepte de centre mici, de 10.000-15.000 metri patrati, sau medii - 20.000-30.000 mp", potrivit Colliers. In urmatorii doi ani urmeaza sa fie livrati pe piata, in provincie, 250.000 de metri patrati de spatii comerciale.

DEZVOLTARE
"Stocul se va dubla in Capitala in viitorii doi ani, iar in provincie vor aparea 250.000 mp de noi galerii comerciale. Mall-urile vor cunoaste cea mai mare dezvoltare in urmatorii doi ani"
studiul Colliers International

EXTINDERE
Reteaua Euromall care cuprinde supercomplexe in Pitesti si Galati se va extinde la Craiova si Ploiesti. In total vor fi livrati pe piata 110.000 de metri patrati. "Lucrarile de constructie pentru cele doua centre comerciale vor incepe concomitent, la mijlocul anului 2007. Lucram la designul centrelor, iar pana atunci vom avea toate cele necesare pentru inceperea lucrarilor", a declarat responsabilul de marketing al Euromall, Moshe Turgeman. El a afirmat ca terenurile pentru constructia centrelor comerciale au fost deja achizitionate. Mall-ul din Craiova va avea o suprafata construita de 50.000 de metri patrati si 1.000 de locuri de parcare. Proiectul din Ploiesti va totaliza 60.000 de metri patrati construiti si va dispune de 1.200 de locuri de parcare. Euromall isi propune sa deschida cate doua complexuri comerciale pe an in orasele cu peste 200.000 de locuitori.

×
Subiecte în articol: economic comerciale