x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Curse aeriene - Despagubiri pentru intarzieri

Curse aeriene - Despagubiri pentru intarzieri

de Iohanna Onaca Purdea    |    05 Ian 2007   •   00:00

De la 1 ianuarie, companiile aeriene romanesti trebuie sa plateasca despagubiri pasagerilor ale caror curse au fost anulate sau intarziate sau celor carora li s-a refuzat imbarcarea. Compensatiile sunt cuprinse intre 250 si 600 de euro, in functie de distanta de zbor si de orele de intarziere.

Masura, aprobata printr-o hotarare de Guvern, aplica prevederile Regulamentului nr. 261/2004 al Parlamentului European si al Consiliului privind compensarea si asistenta acordata pasagerilor in cazul refuzului la imbarcare, a anularii sau intarzierii zborurilor.

DESPAGUBIRI. Sanctiunile se aplica transportatorului aerian, individual, pentru fiecare pasager pentru care se constata nerespectarea obligatiilor ce ii revin transportatorului. Pentru zborurile de 1.500 de kilometri sau mai putin, compensatia are o valoare de 250 de euro, iar pentru zborurile intercomunitare, de peste 1.500 de kilometri, compensatia se va ridica la 400 de euro. Pentru celelalte zboruri, companiile aeriene vor acorda despagubiri in valoare de 600 de euro. In cazul intarzierilor de cel putin doua ore, la zborurile de pana la 1.500 km, a intarzierilor de trei ore la toate zborurile intracomunitare intre 1.500 si 3.000 km, precum si in cazul celor de peste patru ore inregistrate in restul situatiilor, pasagerii au dreptul la gustari oferite de linia aeriana, acces la telefon sau fax. Daca plecarea este planificata pentru a doua zi, compania aeriana trebuie sa asigure pasagerilor cazare in hotel.

Prevederile vor fi puse in aplicare de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. Amenzile pentru operatorii aerieni care nu respecta legea sunt cuprinse intre 300 si 2.500 de lei noi.

×
Subiecte în articol: economic