x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cursul leu/euro de azi, bucuria bugetului de anul viitor. Cu cât s-ar putea scumpi benzina, energia electrică, ţigările şi băuturile

Cursul leu/euro de azi, bucuria bugetului de anul viitor. Cu cât s-ar putea scumpi benzina, energia electrică, ţigările şi băuturile

de Daniela Ivan    |    02 Oct 2011   •   21:00
Cursul leu/euro de azi, bucuria bugetului de anul viitor. Cu cât s-ar putea scumpi benzina, energia electrică, ţigările şi băuturile

Tigarile, benzina, energia electrica si bauturile se vor scumpi de anul viitor, o data cu cresterea valorii in lei a accizelor ca urmare a deprecierii leului fata de euro. Astazi este ziua in care vom afla cu cat se vor scumpi aceste produse de la 1 ianuarie. Procentul scumpirii este in functie de cat de mult va creste cursul de schimb leu-euro fata de cel din 1 octombrie 2011. Daca referinta va fi apropiata de cea de vineri, atunci statul va aduna cu 370 de milioane de lei in plus anul viitor fata de 2011.

Potrivit Codului Fiscal, accizele se calculeaza in functie de cursul de schimb leu-euro stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie. 'Valoarea in lei a accizelor, a taxei speciale pentru autovehicule si a impozi­tului la titeiul din productia interna (...) se determina prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro, pe baza cursului de schimb va­lu­tar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, pu­blicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene', potrivit prevederilor din Codul Fiscal.

Desi nu putem sti la ora la care scriem acest articol care va fi valoarea cursului leu-euro pe care Uniunea Europeana o va stabili astazi, un lucru este limpede: valoarea va fi mai mare decat cea stabilita anul trecut pe 1 octombrie, 4,2655 lei pentru un euro. Leul a intrat incepand cu luna august pe o panta abrupta de depreciere, de cand se discuta tot mai des de falimentul Greciei. Vineri, BNR a cotat leul la 4,3533 euro, ceea ce inseamna o crestere de 2,05% a valorii in lei la accize si la taxa auto. Oricum am socoti, valoarea de azi nu poate cobori sub 2%.

Marele castigator va fi statul roman. Evolutia cursului valutar arata o depreciere continua in ultimele cinci sedinte de tranzac­tionare valutara. Daca la 26 septembrie cursul valutar era de sub 4,3 lei (4,2984) pentru un euro, de atunci a crescut constant, pana la valoarea de vineri, de 4,3533. O depreciere de 1,2% in doar cinci zile lucratoare.

Pe primele sase luni ale acestui an, Ministerul Finantelor a strans din accize aproape 9 miliarde de lei (8,99 miliarde). O crestere a cursului cu 2,05% inseamna un plus de venituri, la sase luni, de 185 de milioane de lei. Adica de 370 de milioane de lei. Aceasta este valoarea pe care statul o va strange in plus in 2012 daca in Jurnalul UE nu vor aparea diferente semnificative de curs fata de ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta.

Ce inseamna aceasta crestere pentru cetateanul roman?
Acciza la benzina este de 467 de euro la 1.000 de litri. Asta inseamna ca ea este acum, 1,991 lei pe litru, iar de la 1 ianuarie va fi de 2,033 lei. Asa­dar, pretul la pompa va creste, la 1 ia­nuarie, cu 4,2 bani, numai din cauza cursului valutar.

Nici pe fumatori nu-i asteapta vremuri mai bune. Un pachet de tigari se va scumpi cu circa 6-7 bani/pachet. Exista si o veste buna. Comparativ cu anii trecuti, cand am avut crestere de accize si din curs, si din nivelul accizei in euro, in 2012, accizele ra­man neschimbate in echivalent euro. Astfel, acciza la 1.000 de ti­garete ramane la 76,6 euro. De asemenea, ac­ciza la tona de benzina fara plumb ra­mane la 467 de euro, iar cea la mo­torina se va mentine la 358 de euro/tona.

×