Atat timp cat inflatia se inscrie in tinta, BNR va dirija deprecierea leului. Mai mult chiar, Banca Centrala a lasat impresia ca a impins tintele de inflatie pentru a face loc cresterii valutei.
Leul a inceput din nou sa se deprecieze, dupa ce anul acesta ne-a obisnuit cu cresteri spectaculoase. Startul l-a dat BNR cand a scazut semnificativ si surprinzator dobanzile platite bancilor comerciale. In ultimele trei saptamani scaderea leului a fost de 3,5%. Reducerea dobanzilor platite de BNR bancilor comerciale a declansat stoparea intrarilor speculative de valuta. "Factorii care pana acum au generat apreciere au cam disparut", sintetizeaza Mihai Ion, seful departamentului de cercetare de trezorerie din Raiffeisen Bank. Chiar daca iesirile sunt nesemnificative, simplul fapt ca s-a diminuat oferta de valuta a facut ca pretul acesteia sa creasca in comparatie cu leul romanesc. "Sunt voci care spun ca si BNR a ajutat cursul sa creasca in anumite momente" considera Mihai Ion. Analistul financiar Florian Libocor este chiar mai categoric si spune ca Banca Nationala a fost aproape omniprezenta in ultima luna si a intervenit frecvent in piata, dar valoarea a fost una mica. "Cauzele deprecierii leului si in alta arie decat in cea economica", considera Libocor. Nevoia exportatorilor de a avea un leu mai slab a fost astfel indeplinita. RISC. Pe de alta parte, deprecierea leului inseamna cresterea inflatei. "Banca Nationala nu e foarte comfortabila cu un leu mult mai slab decat acum pentru ca afecteaza tinta de inflatie" apreciaza Ion. "Daca cursul ridicat genereaza o inflatie peste tinta atunci cu siguranta vor avea interes sa tempereze deprecierea" adauga analistul. SEMNALE. Pe de alta parte, ultimele declaratii ale guvernatorului Mugur Isarescu privind inflatia care ar putea ajunge la 8,3% in 2005 si construirea bugetului 2006 pe o inflatie de 5,5%, si nu de 5%, asa cum estimase BNR tinta pentru anul urmator, pot indica o disponibilitate a Bancii Centrale de a lasa leul sa se deprecize. "Faptul ca Banca Nationala isi reviziueste tintele ne poate face sa credem ca ar tolera un curs mai slab" considera Mihai Ion. "Este o perioada in care este greu sa faci anticipari" concluzioneaza bancherul.
INFLUENTA
|
De ce ar creste valuta? Prea multe motive nu are, spun analistii, dupa cum nu are nici motive sa se deprecieze. Agentiile de rating ne vad din ce in ce mai bine. Chiar daca urmeaza doua luni de varf de importuri energetice, octombrie si noiembrie, ele nu au generat cresterea valutei. Oricum, lacurile de acumulare sunt pline, deci nevoia de import de energie este mai mica decat in alti ani. Influenta lor pe piata valutara nu se simte in masura in care se realizeaza pe credit, arata Mihai Ion, seful departamentului de cercetare de trezorerie din Raiffeisen Bank. Faptul ca guvernatorul Isarescu a atentionat ca nu va mai permite continuarea aprecierii leului in termeni nominali, aceasta evolutie nefiind sustinuta de cresteri ale productivitatii, a avut ca efect inmultirea interventiilor BNR in piata valutara. "Chiar daca preturile futures pentru Craciun au crescut, investitorii de la Sibiu isi pastreaza inca increderea in leu, ei mizand pe o crestere importanta a ofertei in ultima luna a anului, atunci cand romanii din strainatate trimit acasa mai multi bani pentru Sarbatori iar companiile vand valuta pentru a oferi primele de sfarsit de an", se arata in comunicatul de presa al Bursei din Sibiu.
|
Citește pe Antena3.ro