x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cursul valutar pune presiune pe băncile româneşti

Cursul valutar pune presiune pe băncile româneşti

31 Mar 2009   •   00:00

Actuala criză financiară a expus băncile româneşti la riscuri crescute, prin intermediul presiunilor crescute asupra cursului de schimb într-un mediu dominat de băncile străine, a apreciat agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings într-un raport citat de Agerpres.



"Riscurile de credit provenind de pe urma creditelor în valută acordate la împrumutatori neasiguraţi (unhedged) reprezintă unul din riscurile principale în cazul României", a apreciat analistul Fitch, Levent Topcu. "Peste jumătate din totalul creditelor şi împrumuturilor acordate gospodăriilor sunt denominate în valută", adaugă analistul. Agenţia de rating apreciază că în condiţiile în care băncile străine controlează 88 la sută din activele bancare din România, se aşteaptă ca disponibilitatea scăzută de noi fonduri din partea băncilor mamă şi creşterea costurilor de finanţare să se traducă printr-o încetinire a ritmului de creştere a creditării, şi în consecinţă la o profitabilitate mai mică în 2009

De asemenea, Fitch prognozează că în 2009, Produsul Intern Brut al României se va contracta cu 4,5 procente. Agenţia de rating consideră că dezechilibrele externe considerabile au lăsat România expusă la scăderea apetitului pentru risc al investitorilor internaţionali şi înăsprirea condiţiilor de finanţare. Fitch consideră că acordul stand-by convenit cu FMI, UE şi mai multe instituţii multilaterale precum şi angajamentele din partea băncilor mamă pentru a-şi sprijini subsidiarele din România vor ajuta la acoperirea deficitului de finanţare externă şi va furniza o oportunitatea pentru reechilibrarea economiei. În condiţiile în care un număr de bănci străine, care controlează 70 la sută din piaţă, au promis să menţină o capitalizare adecvată a subsidiarelor lor în contextul programului cu FMI, Fitch subliniază că aceste promisiuni nu au fost încă testate. Cu toate acestea, perspectivele economice rămân dificile şi este important pentru autorităţi să respecte condiţiile incluse în programul convenit cu FMI.

Fitch apreciază că lichiditatea din sistemul bancar românesc a beneficiat de pe urma nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii impus de Banca naţională a României. În condiţiile în care băncile româneşti au fost finanţate în principal prin depozitele clienţilor, procentul împrumuturilor din totalul fondurilor a crescut prin contribuţia acţionarilor străini, iar agenţia de rating se aştepată ca această sursă de finanţare să devină mai puţin dominantă pe termen scurt ca urmare a procesului global de reducere a îndatorării.

×
Subiecte în articol: economic