Dupa ce anul trecut Fondul Proprietatea a publicat raportul administratorilor Hidroelectrica, devoaland cantitatile si preturile cu care traderii cumpara electricitate de la producatorul de stat, iata ca acum putem afla si unde vinde fiecare dintre "baietii destepti" energia ieftina.
Proiectul Transelectrica, de limitare a exporturilor si a unor consumatori industriali, pus pe site-ul Ministerului Economiei, ascunde in cele 100 de pagini ale anexelor o mina de aur: care e furnizorul fiecarui consumator industrial din tara. Pana acum, putine se stiau despre beneficiarii finali ai energiei hidro, respectiv Alro – cel mai mare consumator din tara, ArcelorMittal Galati – al carui contract cu Hidroelectrica a expirat la inceputul acestui an si cativa consumatori industriali mici ca Electrocarbon Slatina si Elsid Titu. Anexele facute publice de Transelectrica rezerva insa surprize care de care mai mari.
Energy Holding, care are contract cu Hidroelectrica pentru 2,6 TWh – cel mai mult dintre toti traderii – ia in continuare crema industriei. Principalii sai clienti sunt producatorul de subansamble auto Delphi, rafinaria Vega de la Ploiesti, detinuta de Rompetrol, Victoria Floresti si lantul de supermarketuri Cora. De asemenea, tot aici gasim combinatele metalurigce Ductil Steel si Laminorul Braila, toate detinute de grupul rus Mechel. Controlat de miliardarul Igor Ziuzin, Mechel are in Romania un adevarat imperiu, constand in combinatele Mechel Targoviste, Mechel Campia Turzii, Ductil Steel Otelu Rosu, Ductil Steel Buzau, Laminorul Braila si Mechel Reparatii Targoviste.
Minele de aur
Alpiq Romenergie este o bucata desprinsa din Energy Holding si vanduta grupului elvetian Alpiq AG. Compania are printre clientii sai Automobile Dacia – cel mai mare exportator al tarii, producatorul de componente auto KOYO SA, dar si fabricile Silvania Zalau si Michelin Cord, detinute de Michelin. Un alt client este Rominserv, din cadrul grupului Rompetrol.
Traderul Alpiq Industries este fosta Buzmann Industries si este detinut tot de Alpiq AG. Compania are printre clientii sai producatorul de electrocasnice Arctic Gaesti, austriecii de la Holzindustrie Schweighofer, Kronospan, Cuprom Zalau, Carrefour Sibiu, Mobexpert Sibiu si Moldomin Moldova Noua. In mod surprinzator, cele doua Alpiq-uri sunt mult mai profitabile decat Energy Holding. Astfel, Alpiq Romenergie a avut in 2010 un profit net de 75,5 milioane de lei la vanzari de 596 de milioane de lei, in vreme ce Alpiq Industries a scos un profit net de 65,2 milioane de lei la o cifra de afaceri de 522 de milioane de lei. Cele doua companii au 13, respectiv 18 angajati, potrivit Ministerului de Finante. Spre comparatie, Energy Holding a avut in 2010 un profit de doar 15,2 milioane de lei la o cifra de afaceri mult mai mare, de 648 de milioane de lei.
Europec si Energy Financing Team (EFT) au mai putini clienti, dar foarte mari: producatorii de ciment Lafarge, respectiv Holcim, la care se mai adauga fabrica de sticla Stirom.
Electromagnetica revinde energie
Cea mai mare surpriza o constituie Electromagnetica, ce are contracte hidro de 1,1 TWh, care revinde electricitate. Daca pana acum se stia de livrarile catre propria fabrica din Bucuresti, firma alimenteaza majoritatea industriei de componente auto din Romania: Draxlmaier, Schaeffler Romania, Harting Romania Sibiu, Rombat, dar si producatorii industriali IPROEB Bistrita, Teraplast si Phoenix Mecano-Plastic. Lisa Draxlmaier detine in Romania cinci fabrici si are circa 11.000 de angajati.
Precedent pentru intreruperea contractelor
Din septembrie 2011, Hidroelectrica a declansat clauza de forta majora, ca urmare a secetei. Acum, compania de stat mai livreaza doar 30% din cantitatile normale, din lipsa apei. Societatea negociaza cu traderii scaderea cantitatilor livrate, reducerea perioadei si cresterea preturilor. Concomitent, Ministerul Economiei incearca eliminarea contractelor directe care au fost incheiate in afara OPCOM. Autoritatile mizeaza pe o decizie de ajutor de stat din partea Comisiei Europene, pentru a putea intrerupe contractele. Aceasta va fi facuta publica in vara. Un precedent exista deja, tribunalul UE dand castig CE in disputa cu filiala maghiara a grupului francez EdF. Compania de stat MVM se angajase in calitate de cumparator unic sa achizitioneze timp de mai multi ani o cantitate predeterminata la preturi fixe. Cel mai lung contract era pana in 2024.