x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Datornicii de lux ai României. Fiscul a pus ochii pe miliardarii care nu-şi plătesc datoriile la stat. Vezi peste cine a trimis Blejnar “portăreii”

Datornicii de lux ai României. Fiscul a pus ochii pe miliardarii care nu-şi plătesc datoriile la stat. Vezi peste cine a trimis Blejnar “portăreii”

de Daniel Ionaşcu    |    22 Aug 2011   •   21:00
Datornicii de lux ai României. Fiscul a pus ochii pe miliardarii care nu-şi plătesc datoriile la stat. Vezi peste cine a trimis Blejnar “portăreii”

Miliardari din toate topurile, uniti-va! Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a luat in vizor mai multi afaceristi de top ai Ro­ma­niei care au ramas in urma cu plata taxelor catre stat.

Institutia condusa de Sorin Blejnar a trimis 'portareii' dupa nume gre­le precum Ioan Niculae, Ovidiu Ten­der sau fratii Micula, potrivit unei analize efecutata de revista Sap­ta­ma­na Financiara. Fratii Ioan si Viorel Micula ocupa prima pozitie in topul datornicilor de lux. Trei companii din imperiul su­curilor sunt datoare la stat circa 210 milioane de lei. Astfel, cele mai mari debite apar in dreptul European Food SA, de la care ANAF trebuie sa recupereze 140.426.776 de lei. Tran­silvania General Import Export SRL are de achitat catre stat 41.782.344 de lei, in timp ce European Drinks SA are restante totale de 30.085.029 de lei. Saptamana trecuta, Mediafax scria citand surse apropiate ca grupul de firme Transilvania vrea sa concedieze 4.000 de oameni.

Ioan Niculae, al treilea miliardar al Romaniei, cu o avere estimata la un mi­liard de euro, datoreaza statului circa 55 de milioane de lei din patru mari afaceri ale sale, respectiv Amurco, Amonil, InterAgro si Rafinaria As­tra Romana. Acestea sunt in execu­ta­re silita din cauza datoriilor catre stat. Potrivit datelor ANAF, cele mai mari sume trebuie platite de Amurco SRL, care are de achitat 15.317.718 lei la bugetul de stat, 2.130.245 de lei la bugetul asigurarilor sociale, 186.883 de lei la bugetul asigurarilor de sanatate si 10.726 de lei la bugetul pentru somaj. Nici societatea Amonil nu o duce mai bine, avand restante la stat de 13.833.266 de lei (10.107.177 de lei la bugetul de stat, 2.843.524 de lei la bugetul asigurarilor sociale, 821.544 de lei la bugetul asigurarilor de sanatate si 61.021 de lei la bugetul pentru somaj). De asemenea, InterAgro inregistreaza restante de 10.902.110 lei, iar debitele Rafinariei As­tra Romana – doar catre bugetul de stat – insumeaza 12.766.322 de lei.

Situatia sa este cu atat mai cu­rioa­sa cu cat magnatul a primit timp de un an si jumatate doar gaze de pro­ductie interna, si acelea luate cu dis­count de la Romgaz. Masura fuse­se luata de fostul ministru al Eco­no­miei Adriean Videanu, dar a expirat la inceputul lunii noiembrie 2010 si nu a mai fost prelungita. Atunci cand a devenit clar ca autoritatile nu vor mai prelungi favoritismul lui Niculae, miliardarul a declarat de mai multe ori ba ca isi muta combinatele chi­mice in Bulgaria, ba ca le vinde rusilor. Grupul InterAgro are o cifra de afaceri de 600 de milioane de euro si investitii in ingrasaminte, agricultu­ra si bioetanol. De asemenea, totalul obligatiilor Galaxy Tobacco, la bugetul de stat, scadente pana in iunie erau de peste 62 de milioane de lei.

Robert Negoita are si el o datorie totala de 187 de milioane de lei, respectiv 45 de milioane de euro din plata TVA pe tranzactiile imobiliare realizate de el in perioada 2006-2008.

Dan Ostahie, patronul lantului de magazine de electrocasnice Altex, cu o avere estimata la 180 de mi­lioane de euro, are probleme cu banii: au­to­ri­tatile au inceput executarea silita pentru 20 de milioane de lei.

Ovidiu Tender este un alt nume mare aflat pe lista neagra a Fiscului, cu o avere de peste 300 de milioane de euro, insa doua firme ale acestuia fiind in executare silita. Tender SA are de achitat catre stat 6.089.674 de lei, iar Vulcan SA 8.072.262 de lei.

Si fabrica de hartie Letea, controlata de Dumitru Sechelariu, o duce destul de greu, restantele catre stat fiind de 5.438.925 de lei. De altfel, Sechelariu incearca de ceva timp sa gaseasca un investitor dispus sa cumpere firma si sa o redreseze.

Si Dinu Patriciu este exacutat pentru Adevarul Holding care inre­gistreaza o datorie de un milion de lei. Fiscul a scos recent la vanzare si un teren din zona Pipera-Tunari al lui Gigi Becali. El are de platit TVA pe mai multe tranzactii imobiliare, datoria totalizand 9,7 milioane de lei. Unirea Shopping Center, detinuta de Dan Adamescu, este executata silit pentru 228.000 de lei, in vreme ce Upetrom 1 Mai, detinuta de Gabriel Comanescu, datoreaza statului circa 6,4 milioane de lei.

×
Subiecte în articol: stat economia datorii recuperare bogati