x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Circa 75% dintre economiștii de top se așteaptă la o recesiune economică mondială în 2023

Circa 75% dintre economiștii de top se așteaptă la o recesiune economică mondială în 2023

de Redacția Jurnalul    |    16 Ian 2023   •   15:35
Circa 75% dintre economiștii de top se așteaptă la o recesiune economică mondială în 2023
Sursa foto: Hepta

Circa 75% dintre economiștii șefi care activează în companii publice și private se așteaptă la o recesiune la nivel global în acest an, anunță Saadia Zahidi, directorul operațional al Forumului Economic Mondial (WEF), desfășurat în aceste zile la Davos, scrie Reuters.

"Inflaţia actuală ridicată, creşterea economică redusă, datoria mare şi contextul de fragmentare sporită reduc stimulentele pentru investiţiile necesare pentru revenirea pe creştere şi îmbunătăţirea standardelor de viaţă a celor mai vulnerabili oameni de pe planetă", a spus Saadia Zahidi.

Sondajul a fost realizat de WEF pe baza unui chestionar cu 22 de întrebări adresat unor economiști de top de la bănci de investiții, companii multinaționale, de reasigurări, FMI. 

Banca Mondială face însă estimări mai optimiste privind creșterea economică.

Totodată, studiul WEF arată estimări de menținere a inflației ridicate în 2023, care va fi de circa 5% în China dar ar putea ajunge și la 57% în unele state din Europa. 
Este de așteptat să crească în continuare dobânzile cheile stabilite de către băncile centrale, dar 68% dintre respondenți cred că această criză economică se apropie de vârf după care se va vedea o redresare, spre sfârșitul acestui an. 

Întrunirea controversatului Forum Economic Mondial se desfășoară între 16-20 ianuarie 2023 la Davos, cu o participare record a liderilor politici şi reprezentanţilor mediului de afaceri

×