x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De ce avem nevoie de energie regenerabilă?

De ce avem nevoie de energie regenerabilă?

14 Oct 2022   •   16:08
De ce avem nevoie de energie regenerabilă?

Energia regenerabilă este bună pentru planetă și pentru oameni, dar ce este mai exact? De la panouri solare la centrale eoliene, astăzi vom afla mai multe despre energia verde, sursa de energie cu cea mai rapidă creștere din lume – și despre cum o putem folosi în beneficiul climei, mediului, economiei și coeziunii sociale.

Ce este energia regenerabilă?

Energia regenerabilă este energia derivată din resurse naturale care se completează în mai puțin de o viață umană, fără a epuiza resursele planetei. Aceste resurse – cum ar fi lumina soarelui, vântul, ploaia, mareele, valurile, biomasa și energia termică stocată în scoarța terestră – au avantajul de a fi disponibile într-o formă sau alta aproape peste tot. Ele sunt practic inepuizabile. Și, ceea ce este și mai important, ele provoacă puține daune climatului sau mediului.

Combustibilii fosili, cum ar fi petrolul, cărbunele și gazele naturale, dimpotrivă, sunt disponibili numai în cantități finite. Pe măsură ce le extragem în continuare, se vor epuiza mai devreme sau mai târziu. Deși sunt produse în procese naturale, ele nu se completează la fel de repede cum le folosim noi, oamenii.

Astăzi, lumea se bazează încă în mare măsură pe combustibilii fosili și chiar continuă să îi extragă. Între timp, poluarea pe care o provoacă – de la gaze cu efect de seră dăunătoare climei până la particule care pun în pericol sănătatea – a atins niveluri record. Și când ceva nu merge bine, de exemplu când platforma petrolieră Deepwater Horizon a explodat în 2010, consecințele sunt dramatice.

Din 2011, energia regenerabilă crește mai rapid decât toate celelalte forme de energie. Energia regenerabilă a avut un alt an record în 2021, deoarece capacitatea de putere instalată a crescut cu peste 314 gigawați (GW) – cea mai mare creștere înregistrată vreodată. Aproape 29% din electricitatea noastră provine acum din energie regenerabilă – iar aceasta continuă să se dezvolte. Cea mai mare cantitate de energie provine de la panouri fotovoltaice.

Beneficiile cheie ale energiei regenerabile pentru oameni și planetă

Ca orice activitate umană, toate sursele de energie au un impact asupra mediului nostru. Energia regenerabilă nu face excepție de la regulă și fiecare sursă are propriile sale compromisuri. Cu toate acestea, avantajele față de impactul devastator al combustibililor fosili sunt de netăgăduit: de la reducerea utilizării apei și a terenurilor, mai puțină poluare a aerului și a apei, mai puțină pierdere a vieții sălbatice și a habitatelor, până la emisii mici de gaze cu efect de seră, sau chiar la zero astfel de emisii.

Dacă vrei să faci și tu parte din schimbare, poți alege panouri fotovoltaice și poți începe să produci energie în propria curte, economisind astfel și banii pe facturile la energia electrică.

Arderea combustibililor fosili pentru energie are ca rezultat o cantitate semnificativă de emisii de gaze cu efect de seră care contribuie la încălzirea globală. Majoritatea surselor de energie regenerabilă generează emisii reduse sau nu emit deloc, chiar și atunci când se ia în considerare întregul ciclu de viață al tehnologiilor folosite pentru a obține energia.

×