In pietele din Bucuresti, merele costa patru lei kilogramul, perele sase lei, piersicile opt lei. In hiper si supermarket-uri, mai trebuie sa adaugam doi – trei lei pe kilogram. Si nu vorbim de fructe de import, ci de productie autohtona.
Cum s-a ajuns la aceste preturi? Cum s-a ajuns ca fructele romanesti sa coste cam tot atat sau chiar mai mult decat cele importate, uneori de la 'capatul' Pamantului, cum e cazul merelor si portocalelor aduse tocmai din America de Sud? Ca sa nu mai vorbim de taxe vamale…
Una dintre explicatii este distrugerea livezilor. Conform unei analize Econtext, peste o treime din livezile tarii au disparut, efectiv, in ultimii 20 de ani! Sunt judete in care suprafata livezilor s-a injumatatit, sunt altele, precum Hunedoara, Teleorman sau Ialomita, in care livezile aproape au disparut, cu totul!
In anul 1990, livezile si pepinierele pomicole din Romania se intindeau pe o suprafata de 310.945 hectare. Douazeci de ani mai tarziu, in 2010, cultivam fructe pe o suprafata mai mica de 200.000 de hectare. Concret, 113.329 hectare de livezi sunt acum teren viran, construit sau cultivat cu alte plante. O suprafata de cinci ori cat cea a Bucurestiului!
Vezi aici ce suprafete de livezi s-au pierdut in fiecare judet