x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De la 1 decembrie - Examene auto dupa noul Cod

De la 1 decembrie - Examene auto dupa noul Cod

de Elena Stan    |    11 Noi 2006   •   00:00
De la 1 decembrie - Examene auto dupa noul Cod

Examenele auto se vor desfasura dupa noul Cod Rutier, care intra in vigoare de la 1 decembrie. Politia lucreaza la modificarea chestiona-relor dupa care se va sustine examinarea.

Examenele auto se vor desfasura dupa noua legislatie incepand din data de 1 decembrie, cand intra in vigoare noul Cod Rutier. In prezent, Politia lucreaza la modificarea chestionarelor dupa care se va sustine examinarea.

Luna octombrie este ultima in care examenul auto se va sustine dupa vechea legislatie. Cursantii scolilor auto care vor fi examinati incepand din luna decembrie va trebui sa invete noua legislatie auto, potrivit Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, publicata recent in Monitorul Oficial.

MODIFICARI. Persoanele care fac scoala de soferi in alt oras decat cel natal, dar care fac dovada ca au domiciliul sau resedinta in orasul respectiv pot sustine examenul de conducere in orasul unde au facut scoala. Mai mult, cursantii trebuie sa sustina un test de cunostinte teoretice din noul Cod Rutier in momentul inscrierii la scoala de soferi, fisa medicala va putea fi eliberata de medicul de familie, iar persoanele care nu au implinit 18 ani pot face scoala cu trei luni mai devreme de aceasta data.

De asemenea, a fost scos actul de studii, astfel incat cei care nu stiu sa scrie si sa citeasca, analfabetii, pot obtine permisul de conducere. O alta noutate consta in posibilitatea prefectului de a introduce examenul de noapte. "Daca prefectul considera ca in judetul sau este necesara sustinerea examenului de noapte, o poate introduce", a explicat Ionel Seria, sef Serviciu in cadrul Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor.

BRAMBUREALA. Cei mai afectati de schimbari sunt cursantii scolilor auto care urmeaza sa sustina examenul auto. Informatiile pe care le au acestia la dispozitie sunt putine, iar bursa zvonurilor este in floare. "S-ar putea schimba chestionarele. In prezent se lucreaza pe cele care sunt realizate in 1986, iar modificarile de la 1 martie 2003 au vizat vreo opt intrebari", spune instructorul auto Barba Iani. "E un zvon ca ar schimba chestionarele. Adica, fata de cele 26 de intrebari cu mai multe variante corecte de raspuns, sa fie 50 de intrebari cu o singura varianta corecta de raspuns, ceea ce ar putea fi mai simplu pentru unii", a explicat Bogdan Teodorescu, instructor auto.

Vestea buna e ca modificarile aduse chestionarelor nu vor fi chiar atat de dramatice. "De la 1 decembrie vor fi modificate chestionarele. Vor fi tot 26 de intrebari, insa unele intrebari vor fi eliminate sau modificate, iar altele vor fi cu totul noi. In medie, vor fi shimbate doua, trei intrebari", explica comisarul Ionel Seria.

REGULI DURE. Modificarea legislatiei ii va afecta insa pe toti soferii, nu doar pe cei care se pregatesc pentru obtinerea permisului. "Nimeni nu poate invoca necunoasterea legii. OUG 195/2002 cu privire la circulatia pe drumurile publice a fost publicata in Monitorul Oficial in luna martie anul acesta. Mai mult, regulamentul de aplicare a Ordonantei a fost publicat la data de 26 octombrie 2006. Daca instructorii auto asteapta sa afle din presa despre intrarea in vigoare a Codului Rutier si despre modificarile cu privire la examinare, este grav", sustine Ionel Seria. Mai mult, el ne-a mai spus ca peste 60% dintre cursantii care se prezinta la examinarea teoretica sunt declarati respinsi, desi chestionarele sunt cam aceleasi de 20 de ani. "Instructorii auto nu sunt interesati decat cum sa scoata banii, insa nu informeaza corect si cursantii. Noi nu vrem sa tracasam oamenii", a spus Seria Ionel.

LEGISLATIE. Pe langa modificarile aduse procesului de examinare auto, noul Cod Rutier aduce pedepse mai dure pentru cei care incalca legislatia. Abaterile vor fi dublu sanctionate: prin amenda sau avertisment si prin puncte de penalizare. Acumularea a 15 puncte de penalizare duce la suspendarea permisului pentru 30 de zile, iar daca in urmatoarele 12 luni sunt acumulate inca 15 puncte, suspendarea permisului se face pentru 60 de zile. Noul Cod Rutier permite insa dotarea automobilelor cu sisteme de depistare a radarelor.

INSTRUCTORII AUTO SUNT LINISTITI
Intrarea in vigoare a noului Cod Rutier nu a mai "speriat" cetatenii care doreau sa obtina permisul de conducere, asa cum se intampla acum doi ani. "A fost un val acum doi ani, cand scolile de soferi au fost luate cu asalt, nu mai faceai fata cererilor. Acum, dupa ce noul Cod Rutier nu a intrat in vigoare la 21 septembrie, lumea deja nu crede ca va intra in vigoare nici la 1 decembrie, insa, cine stie", a spus Bogdan Teodorescu, instructor auto. "De data asta nu s-a mai intamplat ca acum doi ani, cand circula zvonul ca se schimba modul de examinare pentru obtinerea permisului de conducere. Noi aflam din presa sau din Monitorul Oficial despre schimbarile cu privire la modul de examinare folosit dupa intrarea in vigoare a noului Cod Rutier. Nici cei de la examinari nu stiu", a spus Barba Iani, instructor.

Ordonana de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice - format pdf
  • Citeste
  • ×
    Subiecte în articol: economic auto rutier noul cod rutier