x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De teama crizei datoriilor, unii europeni îşi mută economiile în Bitcoin, o monedă virtuală de pe internet

De teama crizei datoriilor, unii europeni îşi mută economiile în Bitcoin, o monedă virtuală de pe internet

de Daniel Ionaşcu    |    11 Iun 2012   •   14:24
De teama crizei datoriilor, unii europeni îşi mută economiile în Bitcoin, o monedă virtuală de pe internet

Cu o criza imensa a datoriilor facand ravagii pe "batranul continent", unii dintre europeni incep sa isi mute banii din banci de teama ca si-ar putea pierde economiile.

Dar unde isi duc banii? Ei bine, unii trec la dolari americani sau la bonduri guvernamentale canadiene. Iar altii au trecut direct la Bitcoin, o moneda virtuala care exista doar pe internet, scrie Financial Post. Bitcoin a fost "inventata" 2009 pentru a evita comisioanele pentru transfer si pentru a ocoli companiile de carduri. Cursul sau de schimb este calculat pe baza unui algoritm si a unor protocoale iar operatiunile cu aceasta sunt in afara celor realizate prin sistemele bancare.

Deoarece Bitcoin nu se afla sub controlul niciunei banci centrale sau guvern din lumea asta, exista perceptia ca nu este susceptibila la presiunile politice. Asa ca multi oameni isi indreapta acum atentia catre aceasta, parasind in acelasi timp bancile europene.

"Volumele europene au crescut uluitor", spune Charlie Shrem, director executiv la BitInstant LLC, o companie din New York care permite clientilor sa transfere fonduri intre Bitcoin si dolari americani si canadieni, dar si intre lire sterline, euro si alte monede de circulatie internationala.

Cresterea brusca a transferurilor Bitcoin a fost determinata de oameni din state ca Grecia, Italia, Spania si chiar Olanda, dornici sa-si protejeze banii pusi deoparte, mai spune el.

Unii chiar intreaba daca pot sa trimita euro prin posta pentru a primi la schimb bani in moneda virtuala. Desigur, asta e ilegal. Dolarul american ocupa primul loc la tranzactiile in si din Bitcoin, ocupand 72% din operatiuni, insa euro a ajuns acum pe locul al doilea, cu 9%, conform datelor prezentate de Bitcoinmoney.com. Moneda este revolutionara deoarece descentralizeaza si transparentizeaza crearea de bani.


Banii cibernetici

Aceasta nu este singura moneda digitala care a capatat atentie in ultima perioada. In Second Life exista o alta. Gandita original doar pentru uzul in joc, dolarii-linden, au ajuns acum sa fie folositi si pentru alte tranzactii de pe net.

De asemenea, o companie numita Canadian Mint anunta recent propriul proiect de a crea o moneda cibernetica, numita MintChip.

Deocamdata toate aceste eforturi sunt inca la inceput. Anul trecut in luna iunie hackerii au spart Mount Gox, una dintre cele mai mari "case de schimb valutar" in Bitcoin de pe internet. Astfel, increderea in aceasta a scazut, insa s-a apreciat puternic in ultima vreme. Cursul era de patru dolari SUA pentru Bitcoin in luna aprilie. La inceputul lui iunie ajunsese deja la 5,2 dolari iar vineri a sarit la... 5,65 dolari.

In ritmul asta vom ajunge cat de curand la o economie ca in Star Trek!

×