x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De unde vă cumpăraţi vacanţa

De unde vă cumpăraţi vacanţa

08 Ian 2018   •   14:50
De unde vă cumpăraţi vacanţa
Sursa foto: DIANA OROS

În România există acum 2.655 de agenţii de turism autorizate, conform listei afişate pe site-ul Ministerului Turismului, majoritatea acestora fiind constituită din agenţii mici. Problema e că nu există încă un Fond de garantare a pachetelor turistice, ordonanţa de înfiinţare a acestuia a fost votată, dar se află la Preşedinţie pentru promulgare. Aşa că, în acest moment, oricine cumpără un sejur sau un circuit în avans riscă să rămână cu banii daţi şi fără vacanţa mult visată dacă agenţia dă faliment. Pentru a preveni acest lucru este bine să vă interesaţi de la ce agenţie achiziţionaţi pachetul turistic şi să nu alergaţi după cel mai mic preţ.

Pe site-ul Ministerului Turismului există o listă cu agenţiile autorizate şi o altă listă cu agenţiile de turism cărora le-a fost retrasă licenţa. Un număr de 107 de astfel de unităţi din România au rămas fără licenţe de funcţionare, în 2017, în timp ce 125 de societăţi au fost radiate la solicitarea expresă a acestora, reiese din datele Ministerului Turismului, publicate pe propria pagină de Internet.

Ministrul Turismului, Mircea Dobre, spune că normele de aplicare ale Fondului de garantare a pachetelor turistice vor fi gata până la sfârşitul lunii ianuarie 2018. Vestea bună este că din acest an se încearcă ca pachetele turistice să fie garantate după modelul PAID. 

 

În cele mai multe ţări este obligatorie participarea la un Fond de garantare, pe lista acestor state aflându-se Danemarca, Irlanda, Franţa, Olanda şi Marea Britanie. Totodată, în Germania există poliţă de asigurare obligatorie, iar în Austria, asigurare şi garanţie bancară.

×