x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce decizie va lua Rusia cu privire la gazoductele Nord Stream, avariate în Marea Baltică

Ce decizie va lua Rusia cu privire la gazoductele Nord Stream, avariate în Marea Baltică

de Redacția Jurnalul    |    04 Mar 2023   •   14:20
Ce decizie va lua Rusia cu privire la gazoductele Nord Stream, avariate în Marea Baltică
Sursa foto: Hepta

Gazoductele Nord Stream, avariate anul trecut, vor fi sigilate și conservate deoarece nu există planuri imediate de reparare sau de reactivare a acestora, au declarat surse din dosar, citate de Reuters.

Gazprom spune că acestea pot fi reparate dar autoritățile de la Moscova nu sunt dispuse, deocamdată, să decidă acest lucru din cauza deteriorării relațiilor cu statele occidentale, pe fondul războiului din Ucraina. 

Potrivit unor surse, Rusia consideră că proiectul este „îngropat”, în timp ce altele afirmă că vor fi conservate, în vederea unei eventuale reactivări în viitor. Conservarea lor presupune sigilarea capetelor avariate și acoperirea cu un strat special pentru a preveni coroziunea din cauza apei de mare. Doar una dintre cele patru gazoducte a rămas intactă. 

„Din câte știm noi, în calitate de acționar minoritar, nu a fost luată nicio decizie, nici pentru, nici împotriva restabilirii liniei”, a transmis E.ON, care deține o participație la Nord Stream AG.

Nord Stream 1 și 2 au fost construite de Gazprom, companie controlată de statul rus, împreună cu Germania, în vederea livrării a circa 110 miliatde de metri cubi de gaze naturale anual către blocul comunitar.

În septembrie 2022, acestea au fost avariate în Marea Neagră. Responsabilă pentru această acțiune de sabotaj ar fi Statele Unite, în colaborare cu Norvegia, potrivit unei anchete publicată de jurnalistul Seymour Hersh, laureat al premiului Pulizer.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×