x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Decizie - Salariul minim creste la 390 de lei

Decizie - Salariul minim creste la 390 de lei

27 Dec 2006   •   00:00

De la 1 ianuarie 2007 salariul minim pe economie va creste de la 330 de lei la 390 de lei, potrivit unei hotarari de Guvern. Asfel, castigul salarial minim se va majora anul viitor cu 18,2% fata de nivelul actual.

De la 1 ianuarie 2007 salariul minim pe economie va creste de la 330 de lei la 390 de lei, potrivit unei hotarari de Guvern. Asfel, castigul salarial minim se va majora anul viitor cu 18,2% fata de nivelul actual. Angajatorii care stabilesc salariile de baza pentru personalul cu contract individual de munca sub nivelul de 390 de lei vor fi amendati cu sume cuprinse intre 1.000 si 2.000 de lei. "O crestere salariala de 18% in conditiile unei inflatii de sub 5%, cum asteptam anul viitor, este o crestere consistenta, iar 18% este cresterea maxima prin care consideram ca echilibrele macroeconomice nu vor fi afectate", a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

PREA PUTIN. Sindicatele s-au declarat nemultumite de nivelul salariului minim stabilit de Executiv pentru 2007. Existenta si in 2007 a doua salarii minime pe economie (unul de 390 de lei, negociat cu Guvernul, si unul de 440 de lei, negociat de partenerii sociali) este una dintre nemultumirile sindicatelor. Acestea vor sustine si in 2007 majorarea salariului minim pe economie pana la 450 de lei. Tinta stabilita prin Carta Sociala Europeana este ca salariul minim sa reprezinte 60% din salariul mediu pe economie.

La inceputul anului viitor, sindicatele intentioneaza sa demareze ample actiuni de protest pentru a determina autoritatile sa le rezolve revendicarile. Pe langa majorarea salariilor, sindicatele mai cer majorarea valorii punctului de pensie pana la 45% din salariul mediu pe economie, finalizarea legii salarizarii bugetarilor, precum si realizarea unui studiu de impact al cresterii pretului la gaz metan si energie electrica asupra consumatorilor casnici si industriali.

×
Subiecte în articol: economic minim