x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Declarația unică 2021: Plafonul minim pentru care se achită contribuțiile sociale

Declarația unică 2021: Plafonul minim pentru care se achită contribuțiile sociale

de Giulia Anghel    |    11 Mar 2021   •   09:28
Declarația unică 2021: Plafonul minim pentru care se achită contribuțiile sociale

Plafonul minim pentru care se achită contribuțiile sociale la bugetul de stat este de 27.600 de lei în 2021. Acesta este corelat cu salariul minim pe economie și trebuie plătite taxele la sistemul public de pensii și/sau al asigurărilor sociale de sănătate. 

Se va lua astfel în calcul cuantumul salariului minim în sumă de 2.300 de lei pe lună.

Pentru venituri extrasalariale, respectiv din chirii, dobânzi, investiții, drepturi de autor, se calculează salariul minim pe o perioadă de un an.

Astfel, plata contribuțiilor sociale pentru persoanele care au venituri extrasalariale sub acest plafon este opțională și este de 6.900 de lei pentru 2021, iar asigurarea de sănătate care au venituri sub plafonul minim costă 1.380 de lei. 

În vederea asigurării în sistemul public de pensii și/au sănătate, declarația unică aferentă anului 2021 trebuie depusă, iar suma aferentă plătită, până la 25 mai 2022.

Formularul pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile din 2020 și cele estimate pentru 2021 este diferit de cel din anii precedenți, fiind reglementat prin Ordinul ANAF 14/2021. Noutatea este că acesta trebuie depus și de liber profesioniștii care au beneficiat de indemnizații de șomaj tehnic din cauza pandemiei de coronavirus, deci trebuie să plătească impozit pe venit, CAS și CASS pentru acesta.

 

×
Subiecte în articol: declaraţia unică cas cass