x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dedicație specială de la Mugur Isărescu: programul „Adio Casă

Dedicație specială de la Mugur Isărescu: programul „Adio Casă

de Daniela Ivan    |    18 Oct 2018   •   07:21
Dedicație specială de la Mugur Isărescu: programul „Adio Casă

Preţul caselor şi apartamentelor va scădea puternic ca urmare a înjumătăţirii sumelor pe care românii le pot împrumuta de la bănci. În schimb, vor creşte chiriile. Analiştii imobiliari spun că proprietarii vor aştepta luni bune până prind un client hotărât să cumpere şi atunci trebuie să lase la preţ. Consiliul de Administrație al BNR a votat, ieri, noul regulament privind impunerea unor grade maxime de îndatorare pentru creditele acordate populaţiei.

Regulamentul BNR se suprapune peste o piaţă imobiliară aflată deja în restrângere ca urmare a creşterii ROBOR. În ultimul an, numărul tranzacţiilor s-a redus cu un sfert, iar în luna septembrie s-au vândut cu 10% mai puţine locuinţe decât în august, în condiţiile în care în mod normal vânzările creşteau la începutul toamnei în fiecare an. “Mărirea ROBOR-ului a făcut mai greoi accesul la credite şi a scăzut cererea de pe piaţă. Numărul de tranzacţii s-a redus, preţurile s-au oprit din creştere şi asta înseamnă că oricum ar fi urmat nişte scăderi”, a declarat analistul imobiliar Radu Zilişteanu. Acesta a adăugat că noul regulament va aduce însă scăderi mult mai mari.

“Proprietarii care nu sunt dispuşi să scadă preţurile vor sta cu locuinţele nevândute. În lipsa unor date statistice e greu de spus cu cât or să scadă preţurile. Trebuie avut în vedere că nu toată lumea cumpără cu credite, undeva între 25-40% din numărul total de tranzacţii se fac cu împrumuturi bancare. Cei care cumpără cu banii jos nu vor fi afectaţi. Ba, din contră, sunt avantajaţi de scăderea preţurilor. Deci e greu de spus” Radu Zilişteanu, analist imobilia

Ce prevăd noile reglementări

Noile reguli ale BNR prevăd că gradul de îndatorare pentru creditele în lei acordate populaţiei se va reduce la 40% din veniturile nete ale solicitantului, pentru împrumuturile imobiliare, dar şi pentru cele de consum, şi la 45% pentru clienţii care se află la primul credit. În cazul împrumuturilor în valută, plafoanele au coborât la 20%. Practic, rata lunară nu va putea depăşi 40%-45% din venitul net disponibil.

În prezent, gradul de îndatorare mediu este de 60%, dar ajunge şi la 75%-80% la unele bănci. "BNR a luat această măsură în condiţiile în care indicele ROBOR creşte - şi probabil că ROBOR la 3 luni se va situa la circa 3,5% la finalul anului -, iar inflaţia este mai mare de 5%”, spune Zilişteanu. Un grad de îndatorare de peste 55% conduce la o probabilitate de nerambursare de aproximativ cinci ori mai mare în cazul creditului ipotecar şi de două ori mai mare pentru cele de consum negarantat, potrivit concluziilor BNR din ultimul Raport de stabilitate.

Rata creditelor neperformante este dublă față de media întregului portofoliu în cazul creditelor unde debitorii au un grad de îndatorare de peste 55%, arată datele BNR

Cine nu mai poate lua credite

Cei mai afectaţi vor fi românii care au salariul minim sau cei care sunt aproape de salariul minim. Aceştia ar putea să nu mai poată obţine deloc un credit, mai ales dacă au copii în întreţinere.

Datele BNR arată că circa o treime dintre românii care au luat credite aveau un grad de îndatorare de peste 55%. Dacă acest procent se aplică celor care nu au încă un credit, dar vor să se împrumute, înseamnă că cel puțin o treime dintre viitorii clienți nu se vor mai califica, având în vedere că gradul de îndatorare va fi plafonat la 55%.

Băncile pot să depășească această limită pentru debitorii cu venituri mai mari decât salariul mediu pe economie, dar numai pentru credite reprezentând 15% din creditele acordate în trimestrul anterior.

Cine are salariul mediu net pe economie de 2.669 de lei poate lua acum un credit Prima Casă în valoare de 250.000 de lei pentru care plăteşte o rată de 1.438 de lei. De anul viitor, aceeaşi persoană va putea lua numai 160.000 de lei şi va plăti o rată de 927 de lei.

 

 

×
Subiecte în articol: bnr pret locuinte