Exporturile Romaniei au atins in iunie 1,635 miliarde euro, cea mai mare valoare lunara inregistrata dupa 1990, dar deficitul comercial a crescut cu 632,4 milioane euro, pana la un nivel de 2,96 miliarde euro.
Conform INS, primele sase luni au confirmat tendinta de adancire a dezechilibrului balantei comerciale.TOT TEXTILELE. Articolele de imbracaminte si materialele textile au ramas cea mai importanta componenta a exporturilor, cu o valoare de 2,03 miliarde euro, reprezentand 22,5% din total. Romania a mai vandut catre partenerii externi masini si dispozitive mecanice si electrice in valoare de 1,64 miliarde euro (18,2% din total), produse metalurgice de 1,34 miliarde euro (14,9%).
In ceea ce priveste structura importurilor, au predominat masinile si dispozitivele mecanice, cu o pondere de 22,9% si o valoare de 2,73 miliarde euro. De asemenea, Romania a importat articole de imbracaminte in valoare de 1,69 miliarde euro (14,1% din totalul importurilor), produse minerale de 1,54 miliarde de euro (12,9%) si mijloace de transport valorand 1,01 miliarde euro (8,5%).
PARTENERI. Principalii parteneri comerciali ai Romaniei sunt statele membre ale Uniunii Europene, care au detinut o pondere de 73,7% din totalul exporturilor si au cumparat 65,1% din marfurile vandute de Romania in strainatate. Nivelul deficitului nu este ingrijorator, intrucat este finantat prin fondurile de preaderare acordate Romaniei de Uniunea Europeana si investitiile directe, sustine Departamentul de Comert Exterior (DCE).
JUSTIFICARI. Institutia considera ca importurile au fost favorizate si de transferurile de echipamente si utilaje de la firmele-mama la filialele lor din Romania, pentru care platile au fost reflectate doar in contabilitatea firmelor respective, fara a reprezenta iesiri de capital din Romania.
Citește pe Antena3.ro