Deficitul comercial pentru toate alimentele a fost de 5 miliarde de euro, conform aceleiaşi surse, preparatele alimentare diverse contribuind semnificativ la declin.
Cele mai mari importuri au fost de carne şi organe comestibile, în valoare de 976 milioane de euro, urmate de cele de fructe, în valoare de 764 de milioane de euro şi cele de lapte şi produse lactate, ouă şi miere naturală, în valoare de 753 de milioane de euro, conform datelor statistice.
„Trebuie construite complexuri zootehnice dacă vrem producţie, dar politica statului este minoră ca viziune. (…) Am cerut să văd strategiile de dezvoltare până în 2050 şi nu există aşa ceva“, a menţionat Nicu Vasile, preşedinte al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România. Mircea Todoran, acţionar al Mirdatod Prod, crede că în piaţa laptelui este nevoie de investiţii de 2-3 ani în construirea unor ferme şi de investiţii în cercetare.
În contextul importurilor masive, reprezentanţii din industria agro-alimentară au spus în cadrul emisiunii ZF Agropower că România ar trebui să investească mai mult în zootehnie şi fermierii să primească subvenţii egale cu cele din Vestul Europei, pentru a crea produse la preţuri competitive.
„Marea partea de importuri de carne care a fost făcută de industria de procesare a cărnii a constituit-o carnea de porc. (...) Începând cu anul 2017 ne confruntăm cu pesta porcină africană, din cauza careia fermierii au fost nevoiţi să omoare peste 1 milion de porci. Conform statisticilor am adus 540.000 tone de carne de porc în ţară anul trecut, mai mult cu 20% decât 2020 şi dacă ne raportăm la producţia internă, aceasta a scăzut cu 20%“, a spus Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii, prezentă în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect al ZF susţinut de Banca Transilvania.
Importurile de carne au mers spre un miliard de euro şi datorită faptului că HoReCa a fost interesată în ultimul an şi de carnea de raţă, pentru care România nu are abatoare şi importă, în special, din Ungaria, a mai spus Tănase.
(sursa: Mediafax)