Bugetul anual al BNR se aproba de Consiliul de Administratie (CA) al bancii si este verificat in executie conform practicilor si procedurilor controlului si auditului intern, au stabilit ieri deputatii, care au eliminat aprobarea acestuia de catre Parlament, asa cum propusesera senatorii.
Operatiunile comerciale efectuate de BNR, care se reflecta in bugetul de venituri si cheltuieli si in situatiile financiare anuale, sunt supuse controlului ulterior al Curtii de Conturi, au mai decis deputatii la dezbaterea proiectului de lege privind statutul BNR, dand si acestui text o forma diferita decat cea adoptata de Senat, care a provocat atunci criticile reprezentantile bancii centrale si ale ministrului Integrarii, Alexandru Farcas.MANDATE. Numirile in CA al BNR se fac pe o perioada de cinci ani, cu posibilitatea reinnoirii mandatului. Hotararea de revocare din functie a membrilor CA al BNR poate fi atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), in termen de 15 zile de la publicarea acesteia in Monitorul Oficial. Guvernatorul prezinta Parlamentului, in numele CA, pana la data de 30 iunie raportul anual al BNR pe anul care a trecut. Raportul cuprinde activitatile BNR, situatiile financiare anuale si raportul de audit, care vor fi dezbatute in plenul Parlamentului fara a fi supuse votului.
Banca va emite reglementari proprii de organizare si conducere a contabilitatii, conforme cu legislatia, cu avizul consultativ al Ministerului Finantelor Publice. Operatiunile economico-financiare ale BNR sunt contabilizate conform planului propriu de conturi, cu avizul consultativ al Finantelor.
Citește pe Antena3.ro