x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Deratizare marca Emil Boc

Deratizare marca Emil Boc

de Daniela Ivan    |    07 Ian 2010   •   00:00
Deratizare marca Emil Boc
Sursa foto: Christian Silva/JURNALUL NAŢIONAL

Impozitul minim, care a dus la suspendarea a 127.000 de firme în 2009, va fi regândit şi restrâns, pentru că şi-a făcut datoria. Folosit pe post de DTT, forfetarul a reuşit să deratizeze unele sectoare economice, după opinia premierului Emil Boc.



Ministerul de Finanţe doreşte să renunţe la impozitul minim şi caută în altă parte bani pentru a-i înlocui pe cei care vor fi pierduţi prin renunţarea la impozitarea firmelor care au cifră de afaceri zero. "Impozitul va fi regândit şi restrâns la domenii unde trebuie combătută evaziunea fiscală, precum restaurantele şi hotelurile", a spus Emil Boc, în plenul Senatului, la dezbaterile privind proiectul de lege, care abilitează Guvernul să adopte ordonanţe în vacanţa parlamentară. El a mai precizat că prima sarcină pe care i-a dat-o ministrului Finanţelor a fost să regândească impozitul minim, care şi-a îndeplinit menirea.

127.000 DE FIRME AU TRAS OBLONUL
Impozitul forfetar sau birul lui Pogea, cum a fost numită această taxă, a fost criticat de mediul de afaceri şi de analiştii economici. El a condus la suspendarea a peste 127.000 de firme în 2009, de 12 ori mai mult decât anul trecut, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). În plus, alte 17.670 de firme s-au dizolvat, iar 39.371 au fost radiate. Însă premierul Emil Boc susţine că taxa forfetară a avut un efect curativ şi de "deratizare" a unor sectoare economice. El a mai precizat că peste 73% din firmele închise după introducerea impozitului minim erau inactive sau folosite doar pentru intermedieri ori tranzacţii ilicite, astfel că se poate considera că taxa şi-a atins scopul. Adevărata problemă este însă că patronii firmelor închise sau suspendate nu au încetat activitatea, ci au transferat-o pe persoană fizică autorizată, aşa-numita PFA sau, mai rău, în economia subterană.

SALARIZARE DUPĂ MUNCĂ
O altă lege la care lucrează Ministerul de Finanţe este creşterea eficienţei în muncă, ce ar putea fi realizată prin crearea unui sistem de salarizare care să fie legat direct de productivitate, în contextul în care România se află sub media Uniunii Europene la acest indicator, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu. El a adăugat că trebuie găsită o soluţie care să îmbine interesul angajatorului de a avea o piaţă a muncii flexibilă cu nevoia de protecţie socială. "Eu vreau ca acest proces să demareze. Despre modificarea Codului Muncii s-a discutat de foarte multe ori. Legea salarizării unice a intrat în vigoare luna aceasta. Haideţi să vedem cum funcţionează şi să vedem dacă trebuie îmbunătăţită", a mai afirmat Vlădescu.

Ne-am încadrat în deficit
Deficitul bugetar pentru 2009 s-a încadrat în ţinta de 7,3% din PIB stabilită cu FMI, a declarat Vlădescu, care a precizat că între noiembrie şi decembrie există o diferenţă importantă, ca urmare a unor operaţiuni tehnice care se fac la final de an. "Estimăm că ne încadrăm în deficitul bugetar prognozat (...). În ultima lună există un supliment de cheltuieli, există diverse tipuri de angajamente financiare, care nu sunt cheltuieli efective şi care se înregistrează în deficit pe sistemul ESA după încheierea anului. Fondul Proprietatea, de exemplu, nu e luat decât la sfârşitul anului în considerare. Sunt operaţiuni tehnice care nu se fac decât la sfârşit, de aceea între deficitul lui noiembrie şi al lui decembrie apare o diferenţă importantă", a explicat Vlădescu.

×
Subiecte în articol: economic