Cei care au primit despăgubiri cu acţiuni la Fondul Proprietatea sunt traşi în piept de către stat. Conducerea Fondului Proprietatea va propune reducerea valorii nominale a fiecărei acţiuni cu 24%, respectiv de la 1 leu la 0,76 lei pe titlu.
În acest caz, cei care au luat până acum acţiuni la Fond vor fi dezavantajaţi faţă de cei care vor primi după adoptarea deciziei. De exemplu, dacă cineva a avut de primit o despăgubire de 600.000 de lei, a primit 600.000 de acţiuni cu valoarea de 1 leu. În cazul reducerii valorii nominale, despăgubirea sa nu valorează 600.000 de lei, ci 456.000 de lei în 600.000 de acţiuni. Spre deosebire de acesta, cel care va avea acum de luat tot o despăgubire de 600.000 de lei, va primi mult mai multe acţiuni, 789.473. Astfel, în condiţii egale, acesta din urmă va primi mult mai mulţi bani din viitoarele dividende. Întrebată dacă există vreo cale prin care micii acţionari să nu-şi piardă despăgubirea, Dana Lulache, preşedintele Fondului Proprietatea dă vina tot pe stat. "Trebuie să facem diferenţa între calitatea de despăgubit şi cea de acţionar. Statul, în schimbul sumelor, dă fie bani, fie acţiuni la FP, fie ambele. La momentul facerii tranzacţiei, statul a făcut dovada plăţii, ulterior aceasta a evoluat ca valoare contabilă", a spus Lulache.
Mai mulţi acţionari minoritari şi-au exprimat dezacordul faţă de acest plan. În martie 2008, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a decis că "Fondul Proprietatea nu funcţionează actualmente într-o manieră susceptibilă să ducă la acordarea efectivă a unei despăgubiri".
Citește pe Antena3.ro