Criza economică va avea efecte grave asupra firmelor cu datorii la bănci, însă va aduce oportunităţi de afaceri pentru cei care dispun de lichidităţi. Activitatea economiei româneşti se va concentra în mâna celor cu bani.
Este incredibil cum autorităţiile nu au ştiut că vine criza, când specialiştii au prevăzut acest lucru, a declarat profesorul universitar doctor Ion Gheorghe Roşca, rectorul Academiei de Studii Economice, prezent la dezbaterea "Soluţii anticriză pentru România în contextul mondial", organizată de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României în parteneriat cu Rectoratul ASE. Reacţia lui a survenit unei declaraţii şocante făcute de fostul ministru al Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. "Noi socoteam că în România criza va începe prin martie, aprilie anul acesta. Economia românească nu prezenta semnele de criză şi ceea ce s-a întâmplat a fost efectiv translatarea unor fenomene ce se petreceau în afară, şi practic criza în România a început din cauza unor decizii instituţionale ale unor companii şi bănci", a declarat Vosganian.
CRIZĂ IMPORTATĂ
"Criza de lichidităţi în România s-a declanşat din cauza deciziei mult prea lente a autorităţilor", a declarat analistul Dragoş Cabat, vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari. "Sunt în totală opoziţie faţă de domnul Vosganian, care spunea că abia la sfârşitul anului s-a aflat de criză. Analiştii avertizau asupra acestui lucru încă din vara anului trecut. După ce a izbucnit criza în Statele Unite, în cinci, şase luni era de aşteptat să se simtă şi în România", a spus Cabat. Motiv pentru care încă din vara anului trecut statul ar fi trebuit să aibă pregătite măsuri de stimulare a economiei, pentru a se evita problemele. Cabat a adăugat că blocarea totală a creditării pentru persoanele fizice nu este un lucru rău. Mai ales că economia României a crescut în ultimii ani artificial, pe seama aprecierii activelor.
Actuala criză economică este una artificială, determinată de "finanţa mondială" şi va avea efecte grave pentru cei cu datorii, însă va reprezenta o oportunitate pentru ceilalţi, care vor prelua activităţile sectoriale, consideră Dan Voiculescu, vicepreşedintele Senatului şi preşedintele fondator al PC. "Există la ora actuală în lume un număr limitat de posesori de lichidităţi mari care lucrează concentrat, şi din această concentrare a activităţii lor a rezultat criza. Este un grup restrâns, select, care a declanşat această criză. Finanţa mondială nu-şi va putea permite să păstreze starea de fapt mai mult de un an, motiv pentru care părerea mea este că această criză pe care o traversăm va fi de scurtă durată", a declarat Dan Voiculescu. El consideră că efectele vor fi grave "pentru cei care au fost surprinşi cu datorii la bănci şi cu concentrări ale activităţilor, astfel încât din mii şi zeci de mii de agenţi economici vor rămâne câteva sute, o mie, care vor prelua activităţile sectoriale". La ora actuală există două categorii de agenţi economici în România: cei care au fost surprinşi de criză într-o campanie investiţională puternică, cu alte cuvinte au credite mari luate de la bănci, şi cei aflaţi într-o fază de relansare bazându-se pe propriile forţe, deci fără credite. "Recomand celor care au datorii să încerce să şi le achite, pentru că de acolo va veni bumerangul. Iar cei care au lichidităţi să aştepte până prin august, septembrie, după analiza mea, când vor avea mari oportunităţi de afaceri în România", a spus Dan Voiculescu.
SOLUŢII ANTICRIZĂ
Profesorul Gheorghe Zaman, preşedintele Institutului de Economie Naţională din cadrul Academiei Române, a spus că România s-a lăsat luată de val în loc să ia măsuri de prevedere şi să creeze nişte fonduri-tampon pe care să le poată folosi în eventualitatea unei crize. "Cum vă imaginaţi o creştere de 33% în sectorul imobiliar, aşa cum am avut noi. Este enorm. Economiştii au avertizat că economia românească se supraîncălzeşte şi uitaţi unde a dus supraîncălzirea", a subliniat Gheorghe Zaman. El a precizat că pentru ieşirea din criză trebuie redus consumul inutil şi trebuie făcute investiţii publice şi private. Rectorul ASE, Ioan Roşca, spune că România va ieşi din criză abia după ce ţările occidentale vor face acest lucru. România este o ţară atipică, prin mecanismele economice pe care le promovează, dar şi prin politica sa. "Este incredibil la nivelul anului 2009 cum se subordonează economicul politicului", a subliniat el.
Alte soluţii pentru criza economică, spune Dan Voiculescu, ar putea fi "revenirea în proprietatea statului a unor segmente, a unor industrii, a unor activităţi care au dificultăţi din punct de vedere al privatului care la ora actuală le administrează. De asemenea, ar trebui să se facă o paralelă între statul român şi o multinaţională din punct de vedere economic. O multinaţională, în momentul în care are dificultăţi financiare şi nu dispune de lichidităţi, îşi vinde din active. Nu ştiu dacă nu ar fi mai bine ca unele forme practicate în prezent să fie înlocuite cu vânzarea unor proprietăţi ale statului care ori nu sunt eficient valorificate, ori deloc, dar ele există. Dacă Guvernul României se va apleca asupra acestor două posibile acţiuni rapide pentru ieşirea din criză, eu cred că va fi pentru România un lucru bun".
Citește pe Antena3.ro