x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dezinteres - Fondul de 2% din privatizare nu s-a constituit

Dezinteres - Fondul de 2% din privatizare nu s-a constituit

de Aniela Nine    |    Dana Piciu    |    21 Feb 2007   •   00:00
Dezinteres - Fondul de 2% din privatizare nu s-a constituit

Fondul de 2% din privatizari, destinat construirii de locuinte sociale conform Legii 10/2001, nu s-a constituit, de fapt, niciodata. Partidul Conservator cere comisie parlamentara de ancheta.

Banii pentru case au fost pierduti

Fondul de 2% din privatizari, destinat construirii de locuinte sociale conform Legii 10/2001, nu s-a constituit, de fapt, niciodata. Partidul Conservator cere comisie parlamentara de ancheta.

Liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a aratat ieri ca a descoperit sumele "imense" alocate construirii de locuinte pentru persoanele evacuate din casele nationalizate, sume care "stau nefolosite". "Sunt 2.000 de miliarde de lei din perioada 2005-2006 si circa 500 de miliarde de lei din perioada 2001-2004 care stau pe o dobanda de 5% pe an la Trezorerie fara a fi folosite in scopul pentru care au fost primite. Pentru 2007 este prevazut un fond de aproximativ 600 de miliarde. Bani din care trebuie sa se construiasca locuinte", a sustinut presedintele conservatorilor, senatorul Dan Voiculescu. Avem deci un fond care este destinat celor care sunt evacuati din casele nationalizate si de care, din pacate, Ministerul Transporturilor nu este interesat sa-l foloseasca pentru a construi locuinte, a explicat Voiculescu. El a adaugat ca PC va face la Senat o declaratie politica prin care va cere ministrului Berceanu, "care a stiut sa-si faca linie aeriana proprie la Craiova", sa spuna din ce cauza nu foloseste banii. "Banii exista, domnule ministru, dar nu va intereseaza soarta oamenilor", a incheiat liderul conservatorilor.

AUDIERI. Comisia senatoriala pentru cercetarea abuzurilor i-a audiat ieri, la initiativa PC, pe ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, si pe ministrul delegat pentru amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely. Subiectul audierii a fost respectarea prevederilor articolului 44 alin. b 2 din Legea 10/2001 care prevedea constituirea unui fond de 2% din sumele incasate din privatizari pentru construirea de locuinte sociale. Cei doi ministri au sustinut ca deoarece in nici una din legile care adoptau bugetul de stat din anii urmatori lui 2001 nu s-a constituit un capitol bugetar special referitor la acest fond, prevederea din Legea 10 nu a avut practic aplicabilitate niciodata. "Nu s-a colectat niciodata nimic in echivalentul a 2%. Acest fond nu exista, nici fizic, nici tehnic. Prevederile legale ulterioare au stabilit ca veniturile din privatizari pot fi folosite doar pentru stingerea datoriilor publice", a recunoscut ministrul Finantelor.

STRATAGEMA. Cei doi ministrii au incercat sa mute centrul de greutate al discutiei pe sumele pe care Guvernul le-a directionat pentru construirea de locuinte. Astfel, la nivelul anului 2005, Executivul a alocat pentru constructia de locuinte peste 300 miliarde de lei vechi, mai mult cu cateva zeci de miliarde de lei decat cat ar fi reprezentat cei 2% din privatizari. Intrebat insistent de catre senatori care ar fi vinovatii de neaplicarea prevederii din Legea 10, ministrul de Finante a aratat cu degetul si catre Parlament, responsabil ca a adoptat atatea legi ale bugetului fara sa sesizeze ca nu contin si acea prevedere. "Niciodata Parlamentul, care a probat Legea bugetului, nu a venit cu un amendament, cu o sesizare, o propunere, care sa spuna ca procentul de 2% nu se aplica in mod abuziv si solicitam aplicarea lui", a criticat Vladescu. La finalul audierii celor doi ministrii, reprezentantii PC au anuntat ca vor solicita constituirea unei comisii de ancheta pe acest subiect, nefiind multumiti de rezultatele audierii.

BORBELY, DEPASIT DE SITUATIE
Partea si mai uluitoare pentru senatori a venit cand, intrebat cand a aflat de continutul art 44 din Legea 10/2001, ministrul delegat pentru amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, a marturist ca stia doar de la inceputul acestui an. "Mai bine mai tarziu decat niciodata", a incercat Borbely o scuza. El a promis insa sa promoveze in Guvern o hotarare care sa reglementeze aceasta situatie.

×
Subiecte în articol: economic locuinţe