x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dezmăţ pe bani publici. Aeroportul Constanței, condus de oamenii de la Apă-canal

Dezmăţ pe bani publici. Aeroportul Constanței, condus de oamenii de la Apă-canal

de Cristian Anton    |    08 Apr 2019   •   12:17
Dezmăţ pe bani publici. Aeroportul Constanței, condus de oamenii de la Apă-canal

Situaţie fără precedent la Aeroportul „Mihail Kogălniceanu”, acolo unde doar unul singur din cei şapte noi administratori nu are carnet de membru PSD. Nu mai puţin de patru sunt angajaţi ai fostului ministru al Transporturilor şi preşedinte al PSD Constanţa, Felix Stroe, iar ceilalţi doi sunt consilierii preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Horia Ţuţuianu. O achiziţie făcută la începutul acestui an, prin cumpărare directă, a presupus cheltuieli de 30.000 de lei doar pentru renovarea băii directorului general.

Societatea Naţională Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălniceanu” Constanţa SA (SN AIMK) are de pe 15 martie 2019 un nou Consiliu de Administraţie (CA), cu următoarea componenţă: George Teşeleanu, Silviu Mihai Marcoşanu, Mirela Florenţa Matichescu, Nicolae Roşu Panait, Elena Vlad, Mirel Ionuţ Şerbănescu şi Voicu Cheţa. Dintre aceştia, doar avocatul Voicu Cheţa nu este afiliat politic.

Subvenţie de la stat pentru tronul directorului

Administratorii vor avea în grijă, printre altele, şi de confortul directorului general al aeroportului, Bogdan Artagea. Pentru că acesta pare extrem de important în cazul managerului unuia din cele mai neperformante aeroporturi din ţară, plătit cu 28.000 de lei net pe lună. Pe 18 ianuarie 2019, Artagea a oferit direct un contract pentru reparaţii ale holului sediului administrativ, ale salonului VIP şi a băii sale personale, în valoare de 443.784,13 lei, fără TVA. Potrivit documentaţiei de atribuire, numai igienizarea şi amenajarea grupului sanitar de la biroul directorului general au costat 25.852,06 lei, fără TVA. Adică 6.500 de euro, cu tot cu TVA, doar pentru baia directorului general.

 

Din totalul veniturilor de 29,81 milioane lei ale aeroportului, doar 5,5 milioane lei au însemnat servicii prestate, cea mai mare parte, 18,41 milioane lei reprezentând subvenţii de la stat

Banii au mers la Salt Sofya SRL, o firmă înfiinţată în decembrie 2017, cu afaceri de un milion de lei şi un profit net de 223.000 lei, cu doar trei angajaţi, raportate pentru anul 2018. Principalul client al Salt Sofy SRL a fost în tot acest scurt timp Aeroportul Kogălniceanu, de la care a mai primit şapte contracte numai în intervalul martie- aprilie 2018, toate prin încredinţare directă, în valoare totală de încă 470.676,07 lei, fără TVA. Lucian Marian Iorga, patronul firmei care a încasat peste un milion de lei de la aeroport, fără nicio licitaţie, este un interlop din Năvodari.

 

5.196 lei este indemnizaţia lunară a administratorilor Aeroportului „Mihail Kogălniceanu”

 

Administratorii minune

  • George Teşeleanu revine în CA-ul aeroportului, după ce a mai ocupat funcţii similare în Administraţia Canalelor Navigabile şi Portul Constanţa, în mandatul şefului său Felix Stroe. Este administratorul Şantierului Naval Midia SA Năvodari, deţinut de Felix Stroe şi soţul Cristinei Dumitrache, deputat PSD de Constanţa şi fiica lui Ion Dumitrache, asociat în toate afacerile lui Stroe de după 1990.
  • Contabila Elena Vlad revine la aeroportul Kogălniceanu, după ce a fost preşedinta CA-ului de la Tarom în mandatul de ministru al lui Felix Stroe. Este administrator la RAJA SA, cea mai mare regie de apă din ţară, condusă de acelaşi Felix Stroe.     
  • Silviu Mihai Marcoşanu este administratorul hotelului Bavaria Blu din Mamaia, deţinut de nemuritorul cuplu Ion Dumitrache- Felix Stroe şi este patronul din acte al Geomarco Construct SRL, firmă înfiinţată special de celebrul trio Radu Mazăre- Nicuşor Constantinescu- Sorin Strutinsky pentru a accesa banii RAJA.
  • Mirel Ionuţ Şerbănescu este directorul adjunct al RAJA
  • Mirela Florenţa Matichescu, patroana de club preferată a lui Radu Mazăre, devenită apoi şefa Autorităţii Naţionale pentru Turism. Matichescu este şefa de cabinet a preşedintelui CJC şi administrator public al judeţului Constanţa.
  • Nicolae Roşu Panait, consilierul personal al preşedintelui CJC şi lider al tineretului PSD Constanţa.

 

Aeroportul „Mihail Kogălniceanu” este unul din cele mai neperformante din ţară şi este întreţinut din bani publici. Fondurile se duc pe leafa politrucilor şi confortul directorului

 

 

 

×
Subiecte în articol: Felix Stroe