x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie DIICOT a decis: Dosarul privind Arhiva Sipa, clasat

DIICOT a decis: Dosarul privind Arhiva Sipa, clasat

de Theodora Şutiu    |    26 Oct 2018   •   08:46
DIICOT a decis: Dosarul privind Arhiva Sipa, clasat
Sursa foto: DAN MARINESCU/JURNALUL NATIONAL

Procurorii DIICOT au decis clasarea dosarului privind arhiva SIPA, motivând că nu există indicii privind săvârşirea vreunei infracţiuni de către membrii comisiilor care au analizat arhiva Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA).

„Nu au fost identificate probe care să susţină o suspiciune rezonabilă că ar fi fost săvârşită infracţiunea prevăzută de art. 305 CP, nerezultând că sus-numiţii ar fi săvârşit fie în mod intenţionat, fie din culpă, fapte care să fi avut ca urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce conţinea informaţii delicate. (...) Cu privire la faptele imputate fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei, în baza art. 407 al. 2 CP, cu apl. art.5 CP, la sesizarea Comisiei parlamentare, se constată de asemenea că acestea nu intră sub incidenţa legii penale, nici sub aspectul elementelor obiective, nici a celor subiective ale infracţiunii”, se arată în ordonanţa de clasare.

Danileţ neagă tot

Vizat şi el de acest dosar, judecătorul Cristi Danileţ este singurul care a oferit o reacţie în urma acestei decizii: "Nu e vorba că aș fi comis ceva, dar că a trecut prea mult timp să fiu sancționat; nici că aș fi comis ceva, dar fapta ar putea să nu fie ilegală; ci se constată oficial că nu am comis nimic în realitatea obiectivă de genul faptelor afirmate", a declarat magistratul.

În luna mai a anului trecut, DIICOT a deschis un dosar penal în urma plângerii depuse de judecătorul Cristi Danileţ, în legătură cu informaţiile apărute într-un articol în “Evenimentul zilei”, în care se spunea că din arhiva SIPA ar fi fost copiate şi distruse dosare ale unor magistraţi. Jurnalistul Dan Andronic susţinea că fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a desemnat o comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul Paul Dumitriu să inventarieze arhiva SIPA, însă o parte din dosarele magistraţilor ar fi fost copiate şi chiar distruse.

Serviciul Independent de Protecție și Anticorupție (SIPA), aflat în subordinea ministrului Justiției, a fost înființat în 1991 de către Mircea Ionescu Quintus

Informațiile adunate de ofițerii SIPA, în jur de 40 la sută dintre ei provenind dintre cadrele fostei Securități, erau extrem de interesante, fiind vorba de interceptările discuțiilor din celulele penitenciarelor, de delațiunile unor deținuți, fie directe, fie indirecte, respectiv prin provocatori.

×