x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Din 2008 - Statul vrea să albească turismul

Din 2008 - Statul vrea să albească turismul

de Florina Zainescu    |    31 Aug 2007   •   00:00
Din 2008 - Statul vrea să albească turismul
Sursa foto: CHRISTIAN SILVA/

Proprietarii care işi inchiriază locuinţele in scop turistic vor fi obligaţi ca, incepănd din 2008, să le autorizeze ca spaţii de cazare şi să plătească dări la stat pentru veniturile obţinute.



Proprietarii care işi inchiriază locuinţele in scop turistic vor fi obligaţi ca, incepănd din 2008, să le autorizeze ca spaţii de cazare şi să plătească dări la stat pentru veniturile obţinute, a declarat ieri Emanoil Neguţ, şeful Departamentului de Control al Guvernului. Este vorba despre o taxă forfetară anuală, calculată la veniturile totale obţinute, pe care toţi particularii care găzduiesc turişti - pe litoral, in staţiunile montane şi in alte zone - trebuie să o plătească. Cuantumul acesteia nu a fost incă stabilit.


Litoralul romănesc "oferă" aproximativ 20.000 de locuri de cazare nedeclarate, in care se practică turismul "la negru", potrivit lui Ovidiu Silaghi, ministrul Turismului. Şi incă vreo 10.000-15.000 la munte, spun reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Turism. Pentru a ieşi la capăt, autorităţile locale, cu ajutorul inspectorilor guvernamentali, vor organiza flagranturi. "Vor fi echipe de 1-2 inspectori aflaţi in gară cu bagaje, care vor căuta cazare la particulari. Aceştia se vor legitima in momentul in care observă că proprietarul locuinţei nu eliberează o chitanţă fiscală pentru suma primită", a explicat Neguţ. Taxa forfetară va fi impusă şi altor "afacerişti" din zonele turistice care nu plătesc impozite la bugetul de stat. Birjarii care plimbă turiştii cu trăsura prin staţiunile de pe litoral, plătesc doar costul autorizaţiei, nu şi impozit pentru veniturile obţinute.


Taxarea face parte dintr-un set mai amplu de măsuri: dublarea cuantumului amenzilor contestate dacă instanţele de judecată menţin măsura aplicată de instituţiile de control şi penalităţi de 10% pentru fiecare lună de intărziere la plata acestora. Autorităţile vor să interzică scăldatul in mare după ora 24:00, deoarece serviciul salvamarilor nu poate fi asigurat, să pună scrumiere pe plajă şi să monteze panouri cu numere de telefon la care să fie reclamată nerespectarea curăţeniei.

×
Subiecte în articol: economic