x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Din 42 doar 5 sunt norocoase

Din 42 doar 5 sunt norocoase

de Daniela Ivan    |    27 Sep 2018   •   16:46
Din 42 doar 5 sunt norocoase
Sursa foto: Diana Oros

IT-iştii, bancherii şi funcţionarii statului au fost cel mai bine plătiţi salariaţi în anul 2017, conform datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Salariile medii nete din aceste sectoare au fost cuprinse între 4.734 de lei şi 3.842 de lei fiind aproape duble comparativ cu salariul mediu net din economia naţională, care a fost de 2.338 de lei.

Datele de la Statistică arată o mare discrepanţă între salariile dintre diferite sectoare de activitate şi, de asemenea, diferenţe importante între câştigurile salariale dintre regiunile geografice ale ţării. Persistă încă şi diferenţe salariale între sexe, bărbaţii fiind mai bine plătiţi decât femeile în majoritatea domeniilor de activitate.

Funcţionarii publici urcă pe val

Cel mai prost plătiţi angajaţi au fost în 2017 cei din hoteluri şi restaurante, care au luat în mână 1.420 de lei, deci aproape un sfert din câştigul unui IT-ist. Lucrătorii din hoteluri şi restaurante nu au fost singurii care au avut salarii mult sub media naţională. Au fost urmaţi de salariaţii din construcţii (-27,5% din salariul naţional net), din agricultură (-20,5%), din servicii administrative (-20,1%), din tranzacţii imobiliare (-17,2%) şi din salubritate (-15,9%). În afară de IT-işti, bancheri şi funcţionari publici, mai câştigă peste media naţională şi salariaţii din industria extractivă (+56,8%), producţia şi furnizarea de utilităţi (+47,0%), activităţi ştiinţifice şi tehnice (+33,9%), sănătate şi asistenţă socială (+14,3%), respectiv învăţământ (+2,1%).

Topul salariilor pe judeţe

În profil teritorial, pe judeţe, câştigul salarial mediu lunar net în anul 2017 s-a situat sub media pe economie în 37 dintre judeţe. Cele mai scăzute câştiguri s-au înregistrat în Harghita (1.796 lei, cu 23,2% mai puţin decât media pe economie), Vrancea (1.800 lei, cu 23,0% mai puţin decât media pe economie), respectiv Bistriţa-Năsăud (1.815 lei, cu 22,4% mai puţin decât media pe economie). La polul opus s-a situat câştigul salarial mediu lunar net realizat în Municipiul Bucureşti (3.272 lei), cu 39,9% peste media pe economie.

Bărbaţii fac mai mulţi bani

Femeile au câştigat, în medie, cu circa 4% mai puţin decât bărbaţii, realizând un câştig salarial mediu net de 2.288 lei (faţă de 2.383 lei al bărbaţilor). Bărbaţilor le revin câştiguri salariale medii lunare nete superioare femeilor în majoritatea activităţilor economice, cele mai mari diferenţe (peste 15%) regăsindu-se în: intermedieri financiare şi asigurări (40,5%), industria prelucrătoare (21,5%), informaţii şi comunicaţii (18,7%) şi comerţ (18,4%).

“S-a ajuns să crească sărăcia în muncă, lucru grav din această perspectivă. Statistica este şocantă: 10% din populaţia cu cele mai mici venituri câştigă de 14 ori mai puţin decât 50% din populaţia cea mai săracă”

Valentina Vasile, director Institutul de Economie Naţională

30% din lucrători au salariul minim

Trei din zece muncitori din România au fost plătiţi anul trecut cu salariul minim pe economie, a afirmat, ieri, Valentina Vasile, director ştiinţific la Institutul de Economie Naţională al Academiei Române, apreciind situaţia ca fiind îngrijorătoare, chiar în condiţiile în care salariul minim a crescut.

 

×
Subiecte în articol: castiguri salariale