x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Din cauza infrastructurii proaste, în România durata unei călătorii este dublă faţă de Occident

Din cauza infrastructurii proaste, în România durata unei călătorii este dublă faţă de Occident

01 Feb 2010   •   00:00

Infrastructura de transport din România necesită investiţii importante, care pot fi atrase de la UE, în condiţiile în care starea precară a acesteia face ca parcurgerea unei distanţe să dureze de două ori mai mult faţă de statele vest-europene, potrivit Consiliului Investitorilor Străini (CIS).

"Este foarte greu să atragi investiţii dacă nu ai infrastructură", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului, Shachar Schaine.

El a afirmat că parcurgerea a 1.000 de kilometri în România durează dublu faţă de ţările din vestul Europei.

Consiliul Investitorilor Străini a avansat autorităţilor mai multe propuneri privind îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul achiziilor publice de infrastructură rutieră, segment unde atragerea de fonduri europene şi eficientizarea proiectelor ar putea compensa nivelul redus al fondurilor de la buget.

Propunerile au vizat în principal licitaţiile publice, stabilirea preţurilor şi procedurile de contestare.

În cazul licitaţiilor publice, Consiliul susţine drept criteriu general de atribuire cel mai mic cost evaluat pentru lucrări, bunuri şi servicii generale, precum şi cea mai bine cotată propunere pentru servicii de consultanţă.

În plus, Consiliul susţine că practicile europene în domeniul achiziţiilor publice ar trebui utilizate ca referinţă obligatorie, iar cerinţele licitaţiei ar trebui adaptate la nevoile reale ale proiectului. Totodată, ar trebui introduse contracte de lucrări multianuale sau pe termen lung.

Legat de stabilirea preţurilor şi mecanismele financiare, structura de lobby susţine că riscurile ar trebui împărţite între părţile contractante.

De asemenea, în ceea ce priveşte procedurile de contestare, Consiliul apreciază că sistemul judiciar ar trebui optimizat, de exemplu prin îmbunătăţirea şi accelerarea procedurilor de acţiune în pretenţie.

Consiliul a organizat mai multe grupuri de lucru pe diferite segmente, care propun diverse recomandări autorităţilor pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri.

Grupul de lucru pentru infrastructură a elaborat o luare de poziţie cu aceste propuneri, transmisă preşedintelui Traian Băsescu şi ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, la finalul anului trecut.

"Având în vedere rezultatele nesatisfăcătoare ale anului 2009, este esenţial ca Guvernul să atingă un nivel înalt de atragere de fonduri UE. România este eligibilă pentru sume substanţiale din fondurile europene", a declarat Markus Wirth, membru al board-ului Consiliului Investitorilor Străini şi director general al producătorului de ciment Holcim (România).

El a apreciat că fondurile bugetare alocate investiţiilor în infrastructură în acest an sunt suficiente dacă vor fi utilizate pentru proiecte clare, care să fie finalizate, la acestea urmând să se adauge bani proveniţi de la Uniunea Europeană.

Wirth a explicat că alocarea a 380 milioane de euro pentru lucrări de infrastructură permite angajarea a 10.000-15.000 de oameni, numărul acesta putând urca la 30.000-50.000, în cazul în care bugetul ar totaliza un miliard de euro.

Consiliului Investitorilor Străini a fost înfiinţat în 1997 şi are 110 companii, care au investit până în prezent în România peste 30 de miliarde de euro şi au aproximativ 180.000 angajaţi.


×
Subiecte în articol: redactie