x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Directiva Tutunului aprinde scandalul 

Directiva Tutunului aprinde scandalul 

08 Sep 2016   •   10:15
Directiva Tutunului aprinde scandalul 
Sursa foto: Diana Oros

Producătorii de tutun din România au solicitat autorităţilor urgentarea adoptării legii de transpunere a Directivei Tutunului şi o perioadă de tranziţie de trei luni de la publicarea normelor metodologice de aplicare pentru conformarea producţiei la noile reglementări, şi de şase luni pentru curăţarea pieţei de produsele vechi.

„După publicarea normelor am solicitat un termen rezonabil, de trei luni, pentru conformarea producţiei, şi de şase luni pentru curăţarea pieţei”, a declarat miercuri Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria.

Legea de transpunere a Directivei 40/2014 nu a fost adoptată în Parlament, deşi termenul limită a fost 20 mai 2016. Acum există două proiecte care vizează transpunerea directivei, dar niciunul nu prevede o perioadă de tranziţie pentru adaptarea producţiei la regulile viitoare, ceea ce ar putea duce la blocarea producţiei şi epuizarea stocurilor.

Producătorii susţin că o lună de blocaj al producţiei echivalează cu un miliard de lei neîncasaţi la buget. Traficul ilegal cu ţigarete este de 15%, ceea ce înseamnă pierderi anuale pentru bugetul de stat de circa 600 de milioane de euro. 
 

×