x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Directorul Băncii Mondiale avertizează: Pieţele financiare vor trece din nou prin Marea Panică din 2008

Directorul Băncii Mondiale avertizează: Pieţele financiare vor trece din nou prin Marea Panică din 2008

02 Iun 2012   •   05:49
Directorul Băncii Mondiale avertizează: Pieţele financiare vor trece din nou prin Marea Panică din 2008

Robert Zoellick, directorul Bancii Mondiale, avertizeaza ca Europa se indreapta spre "o zona periculoasa", relateaza Daily Mail. Seful BM a declarat ca liderii europeni trebuie sa fie gata sa recapitalizeze bancile prin intermediul Mecanismului european de stabilitate si sa asigure finantare pentru tari precum Spania, pentru a evita o agravare dramatica a crizei.

Somajul creste in Uniunea Europeana, dar si in America, iar economii considerate in crestere, precum cea a Braziliei si Chinei, demonstreaza ca, de fapt, "au ramas fara combustibil".

Bursa a scazut la un record minim inregistrat in acest an, iar dolarul devine o moneda tot mai puternica. Toate castigurile inregistrate in acest an la bursa au fost pierdute, dupa ce indicele Dow Jones a scazut cu 200 de puncte la New York.

Costurile de imprumut extern ale Spaniei si Italiei sunt foarte aproape de limita care a declansat criza din Grecia si Portugalia. Prin urmare, Zoellick sustine ca urmatoarele luni ar putea fi la fel de dificile precum prabusirea Bancii americane de investitii Lehman Brothers in anul 2008.

"Liderii din zona euro trebuie sa monitorizeze riscurile de lichiditate in sectorul corporatist. Iar daca bancile primesc asistenta de urgenta, va fi nevoie ca directorii bancilor sa fie presati pentru a continua sa ofere credite", declara Robert Zoellick.

In opinia lui Robert Zoellick, daca Grecia se retrage din zona euro, iar liderii europeni nu actioneaza in mod decisiv pentru a sprijini bancile, criza care ar rezulta risca sa arunce Europa intr-o zona periculoasa.

"Evenimentele din Grecia pot declansa o teama financiara in Spania, Italia si intreaga zona Euro. Vara lui 2012 pare sa fie un ecou al anului 2008. Daca Grecia va parasi zona euro, urmarea este usor de prevazut", sustine directorul Bancii Mondiale.

"Liderii zonei euro trebuie sa fie gata. Nu va fi timp pentru reuniuni ale ministrilor de finante. Pe pietele panicate, investitorii fug spre active sigure. Liderii din zona euro trebuie sa fie pregatiti, psihologic si prin intermediul Mecanismului european de stabilitate (MES), sa recapitalizeze bancile", sustine Robert Zoellick, al carui mandat de cinci ani in fruntea Bancii Mondiale se incheie la data de 30 iunie.

In luna aprilie 2012, in tarile zonei Euro au fost inregistrati aproximativ 17,4 milioane de someri, adica 11% din populatia care ar trebui sa munceasca.

Separat, Fondul Monetar International a facut cunoscut joi ca nu are in prezent niciun proiect de asistenta financiara pentru Spania, adaugand ca Madridul nu i-a cerut nimic de acest gen.

Spania traieste un moment de tensiune extrema pe piete. Aceasta noua turbulenta urmeaza anuntului de salvare publica a Bankia, a treia mare banca spaniola in termeni de active, pentru suma totala de 23,5 miliarde de euro, dintre care 19 miliarde euro mai trebuie inca gasite.

×