Direcţia de Reglementare şi Autorizare din Banca Naţională a României nu poate comenta existenţa a două cursuri de schimb, unul dat de BNR şi altul folosit la calculul accizei în anul 2014. Reprezentanţii de la Reglementare au spus că nu pot să comenteze de ce o companie care lucrează cu accize se supune la două riscuri valutare diferite în raport cu euro, o dată la calculul accizei şi altă dată la operaţiuni comerciale. Aceştia au suusţinut la seminarul EU-COFILE că Direcţia reglementează riscul valutar în cazul creditelor prin stabilirea unui procent de provizioane mai mare la un împrumut în euro, decât în lei.
După cum se ştie cursul de schimb la care vor fi calculate accizele în 2014, anunţat de Banca Centrală Europeană, la 1 octombrie, este de 4,4485 lei/euro, faţă de 4,5223 lei/euro în acest an.
Ministerul pentru Buget a introdus o corecţie adâugând la cursul de schimb de la 1 octombrie şi rata inflaţiei, calculată de INS. Ceea ce atrage o creştere de 4,7% a accizei, raportată totuşi, la euro. Pe acest artificiu de calcul se bazează nivelul accizelor şi contribuţia produseor accizate la buget. Ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat că “ este o măsură pentru a evita deflaţia”. La nivelul UE această măsură ar urma să fie analizată. Probleme ridică o Directivă care stabileşte limitele de intervenţie în caz de inflaţie şi deflaţia. Accizele se aplică la combustibili –carburanţI, energie electrică, alcool, tutun şi la căteva produse de lux. Discuţiile cu FMI nu au clarificat deplin corecţia aplicată nivelului euro de la 1 octombrie. Dezbaterile politice s-au oprit doar la suplimentarea de 7 eurocenţI pe litru de carburant.