x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Diversificarea carburanţilor depinde de statutul petrolului

Diversificarea carburanţilor depinde de statutul petrolului

01 Feb 2008   •   00:00

Diversificarea carburanţilor la nivel mondial este condiţionată de schimbarea statutului petrolului de la resursă strategică la resursă naturală, potrivit lui Gal Luft, directorul Institutului American de Analiză a Securităţii Globale.


Diversificarea carburanţilor la nivel mondial este condiţionată de schimbarea statutului petrolului de la resursă strategică la resursă naturală, potrivit lui Gal Luft, directorul Institutului American de Analiză a Securităţii Globale. Luft a precizat în faţa Parlamentului Britanic că trebuie să se urmeze exemplul sării, şi ea văzută până recent drept resursă strategică datorită importanţei sale în conservarea alimentelor şi a altor produse de importanţă vitală, iar acum este un produs de consum curent. Expertul a dat ca exemplu pozitiv Brazilia, unde 80% din autoturisme funcţionează pe bază de alţi carburanţi. “Trebuie să producem autoturisme care să permită proprietarilor să aleagă între benzină şi carburanţi proveniţi din hidrocarburi precum gaz etan, metan şi butan”, a afirmat acesta.

 

ALTERNATIVE. Luft a amintit că aceşti carburanţi proveniţi din hidrocarburi ar putea fi produşi pe bază de deşeuri vegetale, trestie de zahăr şi alte produse agricole, cultivate în ţările calde, ceea ce prezintă un avantaj în lupta contra emisiilor de gaze cu efect de seră. Potrivit lui Luft, mai multe state din Asia, America Latină şi Africa pot adera foarte repede la un astfel de proiect. Trecerea la aceste soluţii ar duce şi la îmbunătăţirea nivelului de viaţă din statele emergente şi va rezolva şi nevoia elaborării de strategii în domeniul securităţii energetice pe termen lung. Exportul a mai completat că majoritatea resurselor petroliere sunt acum concentrate în Arabia Saudită, Iran, Irak, Venezuela şi Rusia, unde sunt naţionalizate. În acelaşi timp controlul statelor respective asupra resurselor este problematic, deoarece guvernele acestor state nu urmăresc să scoată doar profit, ci au şi interese geopolitice şi ideologice.

 

SCUMPIRI. Potrivit lui, preţul petrolului va rămâne mare în viitor, în timp ce OPEC nu intenţionează să crească producţia. Cotaţiile internaţionale mari ale barilului de ţiţei au dus şi la scumpirea gazelor naturale. Miercuri, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a hotărât creşterea tarifelor la gaze cu 8,5%. În acelaşi timp, preţul benzinei şi al motorinei fluctuează şi el în funţie de barilul de ţiţei. În cursul lunii ianuarie, combustibilii s-au scumpit în medie cu doi bani, aproximativ 200 de lei vechi, iar din cauza accizelor aplicate, motorina a devenit mai scumpă decât benzina. 

 

“Cea mai mare parte a resurselor petroliere sunt concentrate în mâinile unor state precum Arabia Saudită, Iran, Irak, Venezuela şi Rusia, unde sunt naţionalizate şi puse sub controlul statului. Guvernele acestor state nu urmăresc doar să scoată profit, ci au de asemenea interese geopolitice şi ideologice”, a precizat expertul. Potrivit acestuia, preţul petrolului va rămâne crescut pe viitor, în timp ce statele membre ale Organizaţie ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu intenţionează să crească producţia, profitând de conjunctura de pe piaţa petrolieră.

×
Subiecte în articol: economic