x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Doar 13% din localitati au gaze

Doar 13% din localitati au gaze

25 Sep 2004   •   00:00

In ciuda progreselor semnificative din ultimii ani, marea majoritate a localitatilor din Romania nu au acces la sistemul de distributie a gazelor naturale. Inlocuirea conductelor "cu durata de viata expirata" are o prioritate mai mare decat cea a "infiintarii" retelelor noi.

ADRIAN N. IONESCU

Numarul romanilor care au acces la sistemele de distributie a gazelor naturale a crescut in ritm exploziv in perioada 2000-2003. Sunt cu 66,62% mai multi abonati casnici (mai exact 1.902.825) clienti ai Distrigaz Nord si respectiv Distrigaz Sud. Alte cateva zeci de mii sunt beneficiarii distribuitorilor privati.

Cu toate acestea, din cele peste 13.300 de orase si sate ale Romaniei, mai putin de 13% beneficiaza de retele locale de gaze. In ciuda cresterii numarului de kilometri de retea nationala, pana la aproape 32.000 de kilometri, aceasta a ajuns in prea putine zone turistice sau numai rurale, care ar deveni, astfel, promitatoare economic.

Meseriasii din domeniu spun ca, desi numarul consumatorilor casnici a crescut mai mult decat cel al consumatorilor economici, eficienta investitiei in retele noi depinde de acestia din urma. In Romania sunt 265 de orase si municipii, unde extinderea este mai rentabila.

LOCALITATILE. Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), doar un numar de 1.657 localitati (municipii, orase, sate) au sisteme de distributie a gazelor naturale in functiune.

Retelele locale sunt operate in proportie de 59,2% de Distrigaz Nord (981 localitati), iar Distrigaz Sud acopera 32,5% din sistem, in 539 localitati. Alte 18 societati private se ocupa de de restul de 136 localitati (8,3% din total). Printre acesti din urma distribuitori a fost inclusa si Petrom, cu 66 localitati. Romgaz S.A. are in grija o localitate. In cursul acestui an, pentru alimentarea cu gaze naturale a unor noi consumatori, operatorii licentiati au pus in functiune sistemele de distributie in 56 de localitati si au demarat lucrarile de executie in 86, conform datelor ANRGN. Au fost eliberate 26 de autorizatii de "infiintare a noi distributii de gaze naturale".

KILOMETRI. In 30 iunie 2004, Distrigaz Sud a ajuns la 13.625 km de conducte si bransamente, cu 15,3% mai mult decat acum patru ani si cu 10,5% in plus fata de acum doi ani, ceea ce denota o crestere a ritmului de extindere in ultima vreme. Distrigaz Sud "este autoritatea responsabila pentru infiintarea distributiilor", conform programului social 2003 - 2004, doar pentru 18 orase si comune, potrivit unor date prezentate in martie. Pentru alte trei localitati a fost prevazuta dezvoltarea sistemului. DG Sud opereaza in 20 dintre judetele tarii.

In celelalte 20 de judete, unde functioneaza Distrigaz Nord, la sfarsitul anului trecut reteaua masura 17.543 km, cu 2,4% mai mult decat in 2002 si cu 7,1% in plus fata de anul 2000. Au fost realizate 110 noi retele locale din 2001 incoace. Pentru 2004, la capitolul infiintare de noi distributii Distrigaz Nord a alocat suma de 26 miliarde lei.

INLOCUIRILE. Cea mai mare parte a eforturilor distribuitorilor de gaze se concentreaza in mod firesc asupra inlocuirii conductelor cu durata de viata expirata, obiectiv important din punct de vedere al sigurantei exploatarii.

36,7 % din lungimea conductelor Distrigaz Sud trebuie inlocuita. "In 2004 Distrigaz Sud si-a propus sa inlocuiasca 250 de kilometri de conducta, cu un efort financiar de 17,7 milioane euro sub forma de credite si de 136 miliarde lei din resurse proprii", a declarat Liviu Duinea, directorul general al DG Sud. Totalul, de aproape 21 milioane euro, depaseste finantarea alocata dezvoltarii sistemului, de 818 miliarde lei (circa 19 milioane euro), dar cu datele disponibile este greu de estimat cate din aceste milioane sunt destinate unor noi retele locale.

PROVOCAREA PRIVATIZARII

"Pana la sfarsitul lunii urmeaza sa se finalizeze negocierile cu Ruhrgas pentru privatizarea Distrigaz Nord si cu Gas de France pentru Distrigaz Sud", a declarat Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului. Desigur, negocierile se poarta si in privinta extinderii retelei, dar specialistii din domeniu apreciaza ca nimeni nu poate cere unui distribuitor sa investeasca neprofitabil in racordarea unor localitati fara potential de consum si fara un parteneriat financiar consistent cu autoritatile locale, care ar putea profita de fondurile europene destinate infrastructurii.

CONSUMATORI

In perioada 2000 - 2004, totalul consumatorilor de gaze naturale a crescut cu 54%, in prezent 2.056.600 abonati beneficiind de serviciile de distributie, potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale. Cresterea numarului de consumatori s-a datorat atat distribuitorilor cu capital de stat, cat si aparitiei pe piata a unora noi, cu capital mixt sau privat. Din totalul de mai sus 40.670 consumatori sunt racordati in sistemele de distributie exploatate de operatorii privati.
×