
Carnetele CEC erau folosite pentru a realiza plăți de valoare mai mare decât sumele care puteau fi gestionate prin numerar, într-o perioadă în care transferurile bancare erau complicate și birocratice. Totodată, CEC-ul era un mijloc comun de plată între persoanele care aveau conturi bancare, având rolul de a facilita tranzacțiile fără a implica numerar, explică stiripesurse.ro.
CEC-ul era un document de plată care permitea unei persoane să efectueze plăți la instituțiile financiare sau să transfere sume între conturi. Erau folosite pentru a plăti datorii, pentru a transfera bani între persoane sau pentru a achita diverse produse și servicii. În perioada regimului comunist, cecurile erau reglementate strict de autoritățile financiare și orice tranzacție trebuia să se realizeze în conformitate cu regulamentele impuse de stat.
Carnetele CEC erau printre puținele modalități de a efectua plăți în afaceri mai mari sau în afaceri ce depășeau sumele mici care ar fi fost de obicei plătite în numerar. Totodată, acestea reprezentau și o metodă de economisire.
După 1989, tranziția către o economie de piață a făcut ca CEC-ul să fie mai puțin folosit, fiind înlocuit cu metode de plată mai rapide și mai eficiente, precum cardurile bancare, transferurile electronice și plățile prin internet banking.
Cât valorează carnetele CEC astăzi
Sunt multe anunțuri online postate de cei care vor să cumpere carnetele de economii verzi și se oferă să plătească până la 1000 de lei pentru un singur exemplar, mai ales colecționarii de obiecte.
Cele mai multe oferte sunt de circa 100 de lei, dar sunt și persoane care le cumpără cu 50 de lei sau chiar cu 150 de lei, depinde și de starea în care se află. Un carnet de economii folosit se vinde mai ieftin, însă unul intact costă mai mult, notează stiripesurse.ro.
Cu cât se vând carnetele de membru UTC și PCR
Exisă și anunțuri în care românii își vând carnetul de membru UTC (Uniunea Tineretului Comunist) sau PCR (Partidul Comunist Român). Prețurile pornesc de la 50 de lei.
