x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Domolirea preţurilor

Domolirea preţurilor

de Vali Blanaru    |    09 Apr 2008   •   00:00
Domolirea preţurilor

Creşterea preţurilor se va tempera începînd din lunile de vară, în ciuda anului electoral. Guvernatorul Mugur Isărescu spune că băncile au reacţionat la majorarea dobînzii de politică monetară şi au crescut dobînzile la depozite şi mai puţin la credite.

Creşterea preţurilor se va tempera începînd din lunile de vară, în ciuda anului electoral. Guvernatorul Mugur Isărescu spune că băncile au reacţionat la majorarea dobînzii de politică monetară şi au crescut dobînzile la depozite şi mai puţin la credite.

 

 

Revenirea inflaţiei pe trendul descendent, începînd cu lunile de vară, va fi o realizare pentru banca centrală, în contextul unui an electoral în care celelalte politici nu vor susţine semnificativ procesul dezinflaţionist, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. “Nu ne conturăm politicile bazîndu-ne pe iluzii. Într-un an electoral va fi greu pentru Guvern să ţină foarte strîns politicile salariale şi nu ne aşteptăm la un ajutor semnificativ şi din partea politicii fiscale”, a spus Isărescu la un seminar organizat de revista Săptămâna Financiară. “Important este ca anticipaţiile de scădere a inflaţiei să nu se dezancoreze. Ţintirea inflaţiei nu oferă acea flexibilitate care să ne ajute în ajustări”, a spus Isărescu.

 

 

Băncile comerciale şi-au modificat comportamentul faţă de anii precedenţi şi au crescut dobînzile la depozite mai repede decît la credite, după deciziile de majorare ale ratei de politică monetară, a precizat Isărescu. “Anul trecut, dacă BNR majora dobînda, băncile cu greu făceau modificări ale dobînzilor la depozite şi se duceau mai repede pe creşteri la credite”, a spus guvernatorul BNR. Acest comportament reprezintă şi un efect al diminuării resurselor ieftine şi uşor accesibile din exterior. Guvernatorul spune că în cîteva săptămîni e posibil ca BNR să treacă în poziţia de creditor net al sistemului bancar.

 

 

CURS. BNR a luat măsuri pentru temperarea volatilităţii cursului de schimb. “Am temperat această volatilitate cît am putut. Dovada o găsiţi în rapoartele marilor jucători internaţionali, care indicau niveluri de curs mult mai largi”, a spus Isărescu. El nu a dat detalii, dar a afirmat că, în contextul unei convertibilităţi totale, nivelurile menţionate în rapoartele internaţionale, de 2,7 lei pe euro în primăvara anului trecut şi 4 lei pe euro începînd din toamna lui 2007, ar fi fost atinse. “Nu ne-am propus să asigurăm stabilitatea cursului, pentru simplu motiv că nu am fi putut. BNR a încercat între cele două extreme să tempereze volatilităţile”, a mai spus Isărescu. Corecţia de la 3,1 la 3,7 este explicabilă, deoarece nivelul din vara anului trecut era nesustenabil şi arăta o apreciere excesivă.

×
Subiecte în articol: isărescu economic