x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie DOSAR Sfin - Spre varsta a treia cu viteza a doua

DOSAR Sfin - Spre varsta a treia cu viteza a doua

de Sebastian Neamtu    |    22 Ian 2007   •   00:00
de Florin Rusu

Cu mare intarziere, incepand de anul viitor, persoanele de pana la 45 de ani vor putea contribui la fondurile de pensii private obligatorii. Legea 23/2007, va fi publicata saptamana aceasta in Monitorul Oficial, dar pensiile private obligatorii vor deveni functionale de-abia peste 14 luni. "Sase luni vor fi necesare adoptarii normelor de aplicare, care vor aparea cel mai devreme in iunie. Autorizarea administratorilor, depozitarilor si auditorilor ne va ocupa alte patru luni. Minimum patru luni vor fi necesare si procesului de aderare a contribuabililor la diferite fonduri: trebuie desfasurate campanii de publicitate initial din partea noastra, apoi din partea administratorilor", a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, citat de Saptamana Financiara.

IN FALIMENT. Romania este ultima tara din zona care va lansa sistemul de pensii private menit a salva populatia din falimentul sistemului public de pensii. In plus, "prudenta" politicienilor, dublata de lobby-ul populist al sindicalistilor, face ca, la inceput cel putin, valoarea totala a fondurilor private de pensii sa fie redusa. Seduse de retorica de stanga, cartelurile sindicale si partidele politice nu-si dau seama insa ca procentul de numai 2% din fondul de salarii (cel mai mic din regiune), care va fi varsat initial in pensiile private obligatorii, nu face altceva decat sa majoreze ponderea costurilor cu administrarea in totalul valorii activelor fondurilor. Astfel va fi micsorata rentabilitatea acestora, si asa erodata inevitabil de inflatie. Asta in detrimentul viitorilor pensionari, care vor beneficia de pensii mai mici ca urmare a sumelor reduse investite. Un procent de numai 2% din fondul de salarii transferat de la sistemul public la cel privat implica, in faza initiala, o pondere ridicata a costurilor de administrare. N-ar trebui sa mire pe nimeni daca, la numai un an-doi de la infiintarea sistemului, sindicatele vor protesta in legatura cu noua forma de "exploatare" a proletariatului de catre capitalisti, care le pun comisioane pe batranete.

Care sunt regulile de functionare a pensiilor private si de ce a intarziat Romania sa adopte acest sistem cititi pe larg in Saptamana Financiara.
  • Acest articol este realizat in colaborare cu revista Saptamana Financiara
  • ×
    Subiecte în articol: economic private