x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Două consorţii vor să listeze Nuclearelectrica pe bursă

Două consorţii vor să listeze Nuclearelectrica pe bursă

de Daniel Ionaşcu    |    28 Sep 2012   •   11:21
Două consorţii vor să listeze Nuclearelectrica pe bursă

Doua consortii au depus pana azi oferte pentru intermedierea listarii Nuclearelectrica pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Acestea sunt Swiss Capital - BT Securities si Intercapital Invest - Wood&Company (Cehia). Listarea a 10% din Nuclearelectrica, operatorul centralei atomice de la Cernavoda, a fost inclusa in memorandumul agreat cu FMI. Potrivit intelegerii, statul roman trebuie sa aduca producatorul de electricitate la bursa in martie 2013.

Initial, operatiunea trebuia realizata la finele acestui an, insa guvernul deja a recunoscut ca oferta va fi intarziata cu trei luni.

Selectarea intermediarului trebuia realizata in luna mai, insa procesul a fost suspendat din cauza reticentei firmelor de brokeraj. Ulterior, procedurile au fost reluate la mijlocul lunii iulie, cand a fost stabilit termenul de depunere pentru 10 septembrie, iar apoi a fost amanat pentru data de 28 septembrie. Nuclearelectrica a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 1,588 miliarde lei si un profit net de 95 milioane lei, de aproape sase ori peste castigul din 2010.

In oferta vor fi emise titluri in cadrul unei suplimentari de capital social cu 11,07%, iar statul va renunta la dreptul de subscriere pentru a permite investitorilor sa intre in actionariat. Fondul Proprietatea are in prezent 9,72% din actiuni isi va putea mentine participatia daca va subscrie 1,077% din titlurile care vor fi emise.

Statul detine 90,27% din actiunile companiei prin Ministerul Economiei.

×