Două fonduri de investiţii, dintre care unul american, sunt interesate să preia participaţii la combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), care a fost impus la privatizare de Fondul Monetar Internaţional (FMI) săptămâna trecută.
"Statul vrea să privatizeze Oltchim, prin cedarea pachetului majoritar de acţiuni. Deja sunt două fonduri de investiţii interesate să cumpere acţiuni", a afirmat Borbely, prezent la o conferinţă organizată de Ambasada Azerbaidjanului la Bucureşti.
Numai că statul ar dori un investitor strategic, şi nu două fonduri de investiţii, deoarece acestea rămân, de regulă, în acţionariat câţiva ani, după care vând mai departe, în vreme ce un investitor din acelaşi domeniu ar avea interesul să modernizeze combinatul şi să-l facă profitabil, potrivit unor persoane care au cunoştinţă de tratative.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a discutat săptămâna trecută cu reprezentanţii Ministerului Economiei despre iniţierea proceselor de privatizare la Oltchim (OLT) şi Cuprumin, alături de alte proiecte de vânzare de acţiuni la companii din sectorul energetic. Iniţial, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu declara că mai întâi Oltchim va deveni profitabilă şi abia apoi va fi privatizată.
Potrivit lui Borbely, tema privatizării Oltchim a fost iniţiată de FMI.
Recent Oltchim a fost implicat într-un scandal care s-a lăsat cu acuze de manipulare a bursei. Iniţial, conducerea Oltchim a anunţat că BCR îşi va converti creanţele Oltchim în acţiuni, ceea ce a determinat la un moment dat creşteri cu 10% a acţiunilor Oltchim pe bursă. Ulterior, comunicatul a fost retras şi infirmat. Surse din piaţă au precizat că primii trei creditori ai Oltchim, adică BCR, BRD şi Bancpost, ar fi de acord cu conversia datoriilor dacă societatea demonstrează că poate fi viabilă economic, adică să aducă profit.
Oltchim are un capital social de 34,3 milioane de lei, divizat în 343 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei. Oltchim a mai fost scos la privatizare înainte de venirea crizei, însă a fost retras şi a început să adune pierderi. În primele şase luni Oltchim a avut pierderi de 177,19 milioane de lei, cu 52% peste nivelul din primul semestru al anului trecut. La finele lui 2009 a raportat o pierdere netă de 209,88 milioane de lei.
Compania a achiziţionat activitatea de petrochimie de la Rafinăria Arpechim Piteşti a Petrom.
Societatea are 3.556 de angajaţi. Ministerul Economiei deţine 54,79% din titluri, iar nemţii de la PCC au 12,16% din acţiuni.