x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Două treimi din reţele sunt vechi

Două treimi din reţele sunt vechi

20 Aug 2007   •   00:00
Două treimi din reţele sunt vechi
Sursa foto: PHILIPPE HUGUEN/

In timpul caniculei am avut parte de pene colective desfăşurate pe mai multe ore, intreruperi individuale pe căteva imobile, opriri controlate ale sistemului, iar un om a murit din cauza faptului că era cuplat la aparate in momentul producerii unei pene de curent. Vinovată de toate acestea este reţeaua de distribuţie invechită.



In timpul caniculei am avut parte de pene colective desfăşurate pe mai multe ore, intreruperi individuale pe căteva imobile, opriri controlate ale sistemului, iar un om a murit din cauza faptului că era cuplat la aparate in momentul producerii unei pene de curent. Vinovată de toate acestea este reţeaua de distribuţie invechită.


Reţelele de distribuţie a energiei electrice din Romănia sunt foarte vechi şi uzate, iar modernizarea acestora este singura variantă pentru ca penele de curent să se rărească. In "Strategia energetică naţională in perioada 2007-2020", afişată pe site-ul Ministerului Economiei şi Finanţelor, se arată că "reţelele electrice de distribuţie (RED) sunt caracterizate printr-un grad avansat de uzură fizică (circa 65%) a liniilor electrice de joasă, medie şi inaltă tensiune (110 Kv), a staţiilor de transformare şi a posturilor de transformare". Ba mai mult, pe lăngă cele două treimi foarte uzate, se mai adaugă şi uzura morală a instalaţiilor, in strategie precizăndu-se că o treime din aparate are intre 40 şi 50 de ani. "La aceasta se adaugă uzura morală, 30% din instalaţii fiind echipate cu aparataj produs in anii ’60."


INVESTIŢII. Proprietarii de reţele din Romănia au realizat gravitatea problemei, aşa că au trecut la alocarea de fonduri pentru mentenanţă şi modernizare. Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, a precizat că in 2007 s-au alocat 600 de milioane de euro, din care 60% pentru modernizarea reţelelor şi 40% pentru intreţinerea lor.
Enel, care a devenit cel mai mare proprietar de reţele de distribuţie din Romănia, va investi in acestea 2,5 miliarde de euro in următorii 15 ani. Deja a fost alocată pentru investiţii in modernizarea reţelelor de la Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Distribuţie Banat suma de 1,5 miliarde de euro. Pentru Electrica Muntenia Sud, care deserveşte Bucureştiul şi pentru care a fost recent semnat contractul de privatizare, există un plan de investiţii de 1 miliard de euro.


In Capitală au avut loc numai la data de 23 iulie 13 intreruperi colective şi 250 de intreruperi individuale. Ruxandra Scorţea, General Manager Action Global Communications Romania, purtător de cuvănt al Enel, a precizat că, "intr-o anumită măsură, problemele de reţea şi penele de curent sunt o consecinţă a lipsei de investiţii din trecut, dar noi credem că efectele oricărui plan de investiţii vor fi vizibile pe termen mediu, şi nu peste noapte".


La CEZ Oltenia s-au investit in perioada 2005-2007 472 de milioane de lei (150,7 milioane de euro), iar in perioada 2008-2012 vor fi alocate 840 de milioane de lei (268,3 milioane de euro). CEZ Oltenia deserveşte cei mai mulţi abonaţi şi furnizează energie electrică pentru 3,5 milioane de oameni. Şi Transelectrica, operatorul naţional de transport de curent electric, are gănduri mari. Stelian Gal, directorul general al Transelectrica, ne-a precizat că societatea are un plan de investiţii de sute de milioane de euro. "Noi in anul acesta investim 146 de milioane de euro, iar pănă in 2011 vom aloca peste 100 de milioane de euro in fiecare an."


ANALIZĂ. Un studiu al E.ON Moldova arată că peste 80% din incidentele produse in propria curte şi care au avut loc in reţelele subterane cu tensiunea de 20 kV au avut drept cauză uzura reţelelor şi echipamentelor.


De asemenea, incidentele produse in reţelele de distribuţie aeriene cu tensiunea de 20 kV au fost cauzate in proporţie de 30% de uzura instalaţiilor şi tot in aceeaşi proporţie de 30% de condiţiile meteo deosebite, in special furtuni puternice. Procentul este mai mare la staţiile de transformare de 110 kV, 55% din incidentele produse fiind cauzate de uzura echipamentelor.


MOŞTENIRE
"In ce priveşte situaţia din Banat şi Dobrogea, in anul 2005, la momentul achiziţiei celor două foste ramuri ale Electrica, acestea trecuseră printr-o perioadă in care nu se făcuseră investiţii. In ce priveşte Electrica Muntenia Sud, cunoaştem faptul că reţeaua de distribuţie necesită modernizări şi imbunătăţiri semnificative. Intr-o anumită măsură, problemele de reţea şi penele de curent sunt o consecinţă a lipsei de investiţii din trecut, dar noi credem că efectele oricărui plan de investiţii vor fi vizibile pe termen mediu şi nu peste noapte"
Ruxandra Scorţea
General Manager Action Global Communications Romania Enel Romănia


Efecte

Starea avansată de uzură a reţelelor a făcut deja o victimă in acest an. Din cauza unei pene de curent neprevăzute, Alexandru Dulgheru, de 67 de ani, din comuna Băluşeni, a murit la data de 5 iulie pentru că era conectat la un concentrator de oxigen. Contactaţi de Jurnalul Naţional, reprezentanţii E.ON Moldova au precizat că in acest moment se desfăşoară o anchetă internă referitoare la acest caz. Sorin Munteanu, purtătorul de cuvănt al companiei, a declarat că la incheierea cercetării rezultatele vor fi făcute publice.



×
Subiecte în articol: economic milioane Investitii distribuţie