x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Drăgoi: Vom reorganiza Fiscul cu ajutorul Băncii Mondiale. Se apropie demiterea lui Blejnar?

Drăgoi: Vom reorganiza Fiscul cu ajutorul Băncii Mondiale. Se apropie demiterea lui Blejnar?

de Daniela Ivan    |    09 Apr 2012   •   14:14
Drăgoi: Vom reorganiza Fiscul cu ajutorul Băncii Mondiale. Se apropie demiterea lui Blejnar?

Agentia de Administrare Fiscala (ANAF) se va organiza cu ajutorul Bancii Mondiale (BM), organizare care va cuprinde optimizarea numarului de administratii fiscale, dar si a intregului sistemul IT. Declaratiile lui Dragoi vin contextul in care Sorin Blejnar, seful ANAF, mai are la dispozitie doar cateva zile pentru a creste gradul incasarilor bugetare cu 2 miliarde de euro. Din suma ceruta de premierul Ungureanu, Blejnar a reusit sa colecteze pana acum doar jumatate.

"Vom avea o expertiza de la Banca Mondiala, care va face o analiza de ansamblu a structurii de colectare si va veni cu propuneri atat pe structura, cat si pe sisteme IT, cu scopul de a anula suprapunerile si birocratia. Va avea un efect pe termen mediu si nu imediat (...) Scopul final va fi si optimizarea numarului de adminsitratii fiscale", a declarat ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, pentru Mediafax.

Acesta a mai precizat ca reorganizarea ANAF va fi una dintre principalele conditionalitati ale unui acordului de imprumut de tip preventiv cu Banca Mondiala, in valoare de un miliard de euro.

"Urmarim nu doar a creste de colectare, ci si scadearea birocratiei si imbunatatirea relatiei control-contribuabil", a spus Dragoi. In plus, programul va urmari si cresterea flexibilizarii colectarii, prin implicarea tot mai mare a sistemului bancar, avand ca rezultat limitarea interactiunii "fata in fata" intre contribuabil si institutia colectare.

Banca Mondiala a derulat un program similar in Bulgaria, unde a fost un succes. Dragoi nu a precizat daca si in Romania vor exista firme private de colectare a arieratelor la buget asa cum s-a decis in Bulgaria, argumentand ca o astfel de decizie se va pune in discutie abia dupa ce va fi gata analiza Bancii Mondiale.

Blejnar nu a strans banii ceruti de premier

Premierul Ungureanu i-a cerut lui Sorin Blejnar, seful ANAF, ca, in 60 de zile, actiunile de combatere a evaziunii fiscale in zonele alcool si produse vegetale, sa aduca venituri la buget de 1,5% din PIB. Adica de 2 miliarde de euro. Termenul expira pe 17 aprilie, iar Blejnar nu a reusit sa obtina pana acum o saptamana decat un plus de un miliard de euro, jumatate din suma pe care premierul Ungureanu i-a ceut-o. Cifrele au fost comunicate chiar de seful ANAF in cadrul unei emisiunii TV.

In structura ANAF, pe langa aparatul propriu, functioneaza 42 de directii judetene ale finantelor publice si circa 220 de administratii ale finantelor publice municipale, orasenesti, comunale si ale sectoarelor din Bucuresti. Tot sub coordonarea ANAF activeaza Garda Financiara si Administratia Nationala a Vamilor. ANAF a fost restructurata in vara trecuta. Atunci au fost disponibilizati 1.716 de angajati si 141 de administratii fiscale au fost desfiintate in urma restructurarii, insa activitatea nu a fost eficientizata.

×