La 27 decembrie vor fi alegeri pentru desemnarea preşedintelui şi a Colegiului de conducere la Camera de Comerţ a Romăniei (CCIR). După cinci ani de lupte sterile, există şansa ca sistemul cameral să reinflorească. "Este nevoie de un om echilibrat, cu viziune", spune Dragoş Şeuleanu, preşedinte interimar şi posibil candidat la preşedinţia CCIR.
- Jurnalul Naţional: De ce vor fi alegerile din 27 decembrie altfel decăt cele de pănă acum?
Dragoş Şeuleanu: Pentru prima dată drept de vot deliberativ vor avea numai cele 42 de camere judeţene. Acestea vor fi reprezentate fie de preşedinte, fie de către o persoană din organul de conducere a
camerei teritoriale, persoană care va avea mandat legal. Problema e că legea este foarte ambiguă şi are o mulţime de neclarităţi, in special in zona dispoziţiilor tranzitorii. Avem un statut in vigoare şi legea spune că el trebuie adaptat in termen de 30 de zile. Aparent, potrivit legii, Adunarea Generală ar putea fi organizată după acest statut, in realitate, legea spune că in clipa in care a intrat in vigoare legea şi convocăm Adunarea Generală această Adunare se supune prevederilor noii legi.
- Cum se va desfăşura concret această procedură?
Intăi, cei 42 de reprezentanţi ai camerelor teritoriale vor aproba statutul Camerei Naţionale, potrivit noii legi, cu jumătate plus unu din numărul membrilor de drept ai Camerei, adică din cei 42. Apoi, vom adopta statutul-cadru al camerelor judeţene, care reprezintă recomandări pentru redactarea statutului camerelor judeţene. După aceasta, vor fi invitaţi membrii colectivi şi membrii onorifici ai camerei naţionale, care, dacă vor accepta noul statut, vor avea dreptul să participle la Adunarea Generală pentru alegerea Colegiului şi a preşedintelui Camerei Naţionale. Colegiul este format din 22 de persoane reprezentănd camere judeţene, trei persoane reprezentănd membrii colectivi, o persoană reprezentănd membrii de onoare şi un membru din oficiu, care este preşedintele Curţii de Arbitraj Internaţional al Camerei Naţionale.
Cofinanţare europeană
- O parte din preşedinţii camerelor teritoriale a trăit in ultimii cinci ani cu găndul la Romexpo, găina cu ouă de aur. Cum credeţi că vor vota preşedinţii camerelor care au resurse mai reduse?
Cred că au dreptate să-şi dorească să fie sprijiniţi, pentru a avea in fiecare judeţ o cameră puternică. O cameră judeţeană are nevoie de sprijin pentru a se dezvolta şi abia apoi poate să crească singură. Sunt de acord cu ei pe această idee şi am o strategie pe care am s-o prezint in zilele următoare. In acelaşi timp, am fost mirat că mai multe camere judeţene care aveau nevoie de resurse nu au apelat la fondul pentru crearea centrelor de transfer tehnologic, pentru care am obţinut finanţare de la Agenţia Naţională de Cercetare Ştiinţifică. In plus, am creat un fond de 2 milioane de euro pentru cofinanţarea proiectelor europene ale sistemului cameral. Din luna noiembrie am şi inceput cofinanţarea la primele judeţe: Călăraşi, Mehedinţi. Cred că in această zonă trebuie să ne uităm, nu către cine vorbeşte mai tare sau cine are rude in Guvern, ci către cine ştie să facă proiecte.
- Â Faceţi referire la cineva anume?
Vorbesc de un principiu. Sistemului cameral are nevoie de o dezvoltare sănătoasă, bazată pe relaţia cu comunitatea de afaceri, nu pe relaţii conjuncturale. Mai cred că trebuie să existe o descentralizare puternică a camerei naţionale, care să renunţe la o parte din activităţile specifice unei camere teritoriale.
Viziune şi echilibru
- Care credeţi că este echipa de conducere de care are nevoie Camera Naţională pentru a reaşeza relaţiile cu camerele teritoriale?
Ne trebuie o echipă care să aibă viziune, să fie bine conectată la problematica locală, naţională atăt in planul relaţiilor cu patronatele, asociaţiile profesionale din ţară, dar şi la clasa politică. Nu la un partid, ci să existe relaţii egale cu toate partidele politice. Ne trebuie o echipă care să aibă foarte bune relaţii internaţionale, care să aibă conexiuni internaţionale pentru a pune in valoare economia romănească.
- Cum ar trebui să fie noul preşedinte al CCIR, ales pentru următorii cinci ani, ani decisivi pentru Romănia europeană?
Un om echilibrat, care nu generează conflicte şi care ştie să unească diferite tendinţe, un om care poate să unească sistemul după cinci ani de lupte sterile, un om care să fie in conexiune cu lumea de afaceri din ţară şi din străinătate.
Mi-a făcut plăcere ca in aceste cinci luni, căt am fost preşedinte, să asigur accesul CCIR la bordul Camerei europene de comerţ, am fost onorat să se creeze un post de membru al bordului Camerei de comerţ romăno-americane la New York pentru preşedintele CCIR. Este nevoie de inţelepcine, viziune, management de calitate şi calm, nu de atacuri violente, cum au fost in ultimul timp la un brand naţional cum este Romexpo.