x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie E.ON nu vrea ca angajaţii săi să preia 10% din companie

E.ON nu vrea ca angajaţii săi să preia 10% din companie

de Daniel Ionaşcu    |    04 Dec 2012   •   09:08

Grupul german de utilităţi E.ON consideră că prevederea acordării salariaţilor fostei Electrica Moldova a 10% din acţiuni încalcă dreptul la proprietate privată şi este neconstituţională, au declarat surse din piaţa energetică, citate de Mediafax. Curtea de Arbitraj de la Paris a admis cererea grupului german, astfel că în viitorul apropiat Curtea Constituţională a României va decide dacă acordarea titlurilor este legală.

Grupul german a deschis anul trecut o acţiune la Curtea de Arbitraj de la Paris, acuzând Electrica SA că nu vrea să vândă către E. ON acţiunile la companiile succesoare ale Electrica Moldova, care în 2007 s-a scindat în mai multe firme. În acelaşi litigiu, Electrica a dat în judecată E.ON, susţinând că grupul german că a încălcat o serie de prevederi din contractul de privatizare, şi cerând despăgubiri de aproape 50 milioane euro.

Prevederea privind acordarea a 10% din acţiuni este inclusă în legislaţia privind privatizarea. Grupul CEZ a cumpărat în 2009 de la Electrica şi Fondul Proprietatea restul titlurilor pe care nu le deţinea la companiile ce s-au desprins din fosta  Electrica Oltenia. În acest an, Electrica a solicitat Enel să cumpere câte 13,57% din acţiunile deţinute la Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, statul sperând să obţină în total 521 milioane de euro. Un pachet de 10% a fost rezervat angajaţilor Electrica. Un alt pachet de 10% este îndreptăţit foştilor şi actualilor angajaţi şi în cazul Petrom. De asemenea, şi salariaţii BCR au primit acţiuni.

×