x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie East Capital cere miliardarului Ioan Niculae să preia “pe faţă” Amonil

East Capital cere miliardarului Ioan Niculae să preia “pe faţă” Amonil

03 Noi 2010   •   00:00

Casa de avocatură Duţescu& Asociaţii, reprezentanţa din România a fondului suedez de investiţii East Capital, care deţine 13,54% din combinatul de îngrăşăminte Amonil, cere Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) să stabilească clar dacă omul de afaceri Ioan Niculae controlează combinatul. În situaţia în care se stabileşte că da, atunci CNVM ar trebui să-l oblige atunci pe miliardarul român să facă ofertă publică de preluare.



Firma de avocatură se bazează pe documentele oficiale emise de statul român şi pe declaraţii proprii ale omului de afaceri. "Această solicitare se întemeiază pe două documente oficiale emise de către autorităţile publice române, şi anume Planurile de acţiuni pentru situaţii de urgenţă aplicabile în perioadele octombrie 2008-martie 2009, respectiv 2009-2010 (Plan aprobat prin HG nr. 1523/2009), în cadrul cărora SC INTERAGRO SA ar rezulta că apare în calitate de entitate care deţine controlul asupra SC AMONIL SA Slobozia", precizează Duţescu & Asociaţii într-un comunicat remis redacţiei.

Declaraţiile lui Niculae sunt altă sursă pentru cererea casei de avocatură. Astfel, Niculae ameninţa luna trecută că va închide combinatele în cazul în care nu va mai primi gaze ieftine de producţie internă prin facilitatea acordată consumatorilor întreruptibili. "Voi închide toate combinatele după 31 octombrie, cu excepţia celui de la Slobozia, pe care îl mai ţin deschis şi în luna noiembrie", spune Niculae.

Încrengătura de off-shore-uri

În acte, controlul direct asupra combinatului este realizat de două off-shore-uri din Belize, Zalois Ltd. şi Jovline Ltd., care deţin împreună 50,4% din Amonil şi ai căror acţionari finali nu se cunosc.

Numai că activele şi angajaţii Amonil au fost trecute în contul unor datorii în curtea societăţii Chemgas Holding Corporation. Aceasta a preluat o creanţă pe care Amonil o avea către Distrigaz Sud. Ulterior, în 2009, combinatul nu şi-a mai putut plăti gazul furnizat de Chemgas, aşa că firma a executat silit combinatul. Iar cumpărător a fost tot Chemgas, care a preluat aşa linia de producţie de la combinat.

Devenind proprietară şi pe active, firma a cerut apoi chirie Amonil. Încet-încet toate bunurile şi angajaţii au ajuns la Chemgas. Combinatul şi-a desfăşurat activitatea în ultimul an după ce a închiriat activele pierdute de la Chemgas şi a încheiat cu Interagro un contract de procesare a gazului metan.  Aceasta îşi are sediul în Slobozia dar este deţinută la rândul ei de Riverside Development Limited, care este înregistrată la aceeaşi adresă din Belize unde sunt şi Zalois şi Jovline.

Obligaţia de preluare

East Capital deţine indirect 13,54% din Amonil prin vehiculul de investiţii Salink Limited, înregistrat în Cipru. "Dorim să reamintim opiniei publice că Salink Limited a solicitat încă din data de 22.04.2009 obligarea societăţilor off-shore Zalois Ltd. şi Jovline Ltd., precum şi a tuturor persoanelor care acţionează concertat cu acestea, la efectuarea ofertei publice de preluare, iar CNVM a dispus la data de 19.11.2009 ca cele două societăţi să depună documentaţia pentru realizarea ofertei publice de preluare, decizie care nu a fost respectată de acestea până în prezent", se mai arată în comunicat.

×
Subiecte în articol: economic