x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia scade cu 4%

Economia scade cu 4%

de Florina Zainescu    |    23 Iun 2009   •   00:00
Economia scade cu 4%
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Perspectivele economiei globale rămân "neobişnuit de incerte", avertizează Banca Modială. Instituţia şi-a modificat iar în sens negativ prognozele de creştere economică pentru 2009, în cazul României previzionând o scădere de 4% a PIB, care confirmă o dată în plus intrarea în recesiune.



Această nouă prognoză nefavorabilă, publicată de Banca Mondială (BM) la sfârşitul săptămânii trecute, vine după ce, în februarie, experţii acestui for indicau o creştere economică de 0-2% în România în 2009, revizuită în sens negativ de la estimarea de 3,2% dată în decembrie 2008. Scăderea de 4% a PIB avansată de BM este asemănătoare cu prognoza Comisiei Europene, în timp ce FMI anticipează o evoluţie negativă a economiei României de 4,1%. Vestea bună pentru ministrul finanţelor Gheorghe Pogea (foto) este că PIB-ul României va creşte cu 0,5% în 2010 şi cu 2,5% în 2011. Iar deficitul de cont curent se va plasa, în 2009, la 8,4% din PIB, faţă de 12,4% din PIB anul trecut, urmând să se restrângă la 7,5% din PIB în 2010 şi să urce apoi la 8,7% din PIB în 2011.

MARILE PUTERI
Experţii instituţiei previzionează, pentru zona euro, cel mai mare bloc economic la nivel mondial, o contracţie economică de 4,5% în acest an, urmată de o creştere de 0,5% în 2010, comparativ cu estimările înaintate anterior, care indicau o restrângere de 2,7% în 2009 şi un avans de 0,9% anul viitor. PIB-ul Statelor Unite, cea mai mare economie a lumii, va scădea în acest an cu 3%, dar va creşte cu 1,8% în 2010, potrivit raportului BM. Anterior, instituţia indica o contracţie de 2,4% a economiei americane în 2009, urmată de un avans de 2% anul viitor. În ceea ce priveşte marile economii emergente, în noul raport Banca oferă perspective optimiste pentru China şi India, însă reduce semnificativ previziunile pentru Rusia şi Brazilia. Astfel, BM majorează prognoza de creştere economică a Chinei la 7,2% pentru 2009, de la 6,5%, iar pe cea a Indiei la 5,1%, de la 4%. Pe de altă parte, Rusia se va confrunta cu o scădere de 7,5% a PIB în acest an, faţă de o estimare precedentă de 4,5%. Banca Mondială a lansat un apel pentru "vigilenţă" către guvernele din întreaga lume în procesul de elaborare a strategiilor de exit, prin care urmează să fie eliminate treptat măsurile de politică monetară şi fiscală expansionistă, odată ce economia mondială intră într-un proces clar de redresare. Măsurile de politică economică expansionistă fără precedent ar putea avea efecte adverse severe asupra deciziilor viitoare dacă ar fi menţinute după relansarea economică globală.

Soros: Cea mai dificilă perioadă a crizei a trecut
Cea mai dificilă perioadă a crizei economice mondiale a trecut, a declarat omul de afaceri american George Soros. "Categoric, am lăsat în urmă cea mai dificilă perioadă a crizei. Actualele probleme nu seamănă cu nimic din ce am mai întalnit, însă marchează sfârşitul unei ere. Sistemul actual s-a bazat pe premiza falsă că pieţele pot reveni independent la echilibru, sistemul putându-se autocorecta", a afirmat Soros. Investitorul a subliniat, în plus, nevoia implementării unei legislaţii pentru reglementarea pieţelor globale. "Nu va fi uşor, dar dacă nu vom reuşi, globalizarea, aşa cum o cunoaştem, se va destrăma", a precizat miliardarul american. În lupta contra crizei statul trebuie să intervină, acordând garanţii instituţiilor financiare şi majorând cheltuielile guvernamentale. Însă guvernele vor trebui să-şi reducă rolul de îndată ce sistemul financiar va fi stabilizat, pentru a reduce riscul apariţiei hiperinflaţiei, a precizat el. Omul de afaceri a indicat, totodată, că Polonia, Ungaria şi alte state ar fi fost mai puţin afectate de criză dacă ar fi făcut parte din zona euro.

×
Subiecte în articol: economic