x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia subterana a scazut la 25%

Economia subterana a scazut la 25%

23 Iun 2004   •   00:00

POLITIC

Economia subterana s-a redus la 25% din PIB, iar gradul de colectare a veniturilor la bugetul de stat a crescut cu 3,2% fata de 2002. Acestea sunt o parte din rezultatele obtinute de Autoritatea Nationala de Control la un an de la infiintare.
IOHANNA ONACA

Nivelul economiei subterane a scazut de la 40% din Produsul Intern Brut (PIB), nivel estimat in 1998, la 25% din PIB in prezent, a declarat ieri Ionel Blanculescu, ministrul Autoritatii Nationale de Control (ANC). "Urmeaza ca, printr-o lupta apriga impotriva in special a evaziunii si fraudei fiscale, in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, acest nivel sa scada la 15% din PIB, limita maxima in tarile Uniunii", a afirmat Blanculescu.

Mai multi bani la buget

Dupa numai un an de controale si actiuni sustinute ale institutiilor din subordinea ANC, incasarile la bugetul de stat s-au majorat de la 29,7% din PIB in 2002 la 31,1% din PIB. Potrivit estimarilor, in prima jumatate a acestui an totalul veniturilor depaseste cu 56,4% pe cele din perioada similara a anului 2003. Raportul ANC arata ca impozitul pe profit a depasit nivelul de anul trecut cu 68,5%, respectiv de la 18.574 miliarde de lei pe primul semestru al anului 2003 la 31.302 miliarde lei pe primul semestru al anului 2004. Si in domeniul sanitar s-au facut progrese, incasarile la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate majorandu-se, de la o medie lunara de 4.264 miliarde lei in primele cinci luni ale anului trecut la o medie lunara de 5.402 miliarde lei in aceeasi perioada a anului 2004.

Evaziune de doua miliarde $

Evaziunea fiscala s-a ridicat, anul trecut, la aproximativ doua miliarde de dolari, insa o estimare exacta a sumelor sustrase de la plata catre bugetul de stat este dificil de realizat, a declarat ieri Ionel Blanculescu, ministrul ANC. Potrivit estimarii lui Blanculescu, rezulta ca la bugetul de stat puteau fi incasate sume mai mari cu aproximativ 13% fata de veniturile inregistrate anul trecut. Oficialul ANC sustine ca performanta in colectare inregistrata anul trecut se datoreaza in buna parte infiintarii institutiei pe care o conduce.
×
Subiecte în articol: economic