x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia va creşte sub estimări anul viitor

Economia va creşte sub estimări anul viitor

de Daniela Ivan    |    11 Sep 2011   •   21:00
Economia va creşte sub estimări anul viitor

Perspectiva de crestere economica pentru anul urmator ar putea sa fie revizuita in jos, spre 2,5%, o data cu vizita FMI, avand in vedere contextul economic, a declarat Valentin Lazea, economistul-sef al BNR.

Asta inseamna ca economia va urca mult mai putin fata de estimarile oficiale de 3,5%-4% din PIB. El a mai precizat ca daca cresterea economica va cobori la 2,5%, atunci si deficitul bugetar va ajunge la 4,2% din PIB. In plus, exista riscul ca intreprinderile neviabile sa nu poata fi restructurate sau inchise in 2012, cum prevede angajamentul cu Fondul Monetar International, caz in care deficitul bugetar va mai creste cu inca 0,5% din PIB. Lazea a mai spus ca exista riscul ca acest deficit sa fie finantat tot mai scump, chiar si de pe piata interna. "Nervozitatea pietelor se mentine, si asta va scumpi finantarea deficitului chiar si la intern. Dupa mine, cel mai usor este sa te uiti la cheltuieli, dar uitandu-ma vad ca impozitul pe proprietate in Romania este de doar 0,4% din PIB si chiar si o triplare ne-ar duce sub media din UE", a spus economistul-sef al BNR. Incadrarea deficitului bugetar sub la 3% din PIB este unul dintre cele cinci criterii de la Maastricht. Dintre acestea, Romania nu indeplineste decat unul, nivelul datoriei publice sub 60%.

Banca Comerciala Romana (BCR) a revizuit deja prognoza de crestere economica la 1,4% in 2011 si la 2,9% din PIB in 2012. "Pe fondul unui comportament volatil al pietelor externe si a persistentei temerilor legate de extinderea crizei la nivel european, am ajustat in scadere perspectiva economica pentru Romania in 2011 si 2012. Avansul economic s-ar putea situa la circa 1,4% in acest an si la 2,9% in 2012", a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. El a mai precizat ca riscul de contagiune este semnificativ in cazul Romaniei, iar efectele adverse se pot transmite prin intermediul cererii de export.

Exporturile si industria dau semne ca vor incetini, dar comertul si constructiile ar putea avea o performanta imbunatatita in a doua parte a anului. "O data cu incetinirea inflatiei in iulie, cand efectul majorarii TVA s-a dispersat, sansele revenirii vanzarilor cu amanuntul incep sa creasca, un trend mai vizibil va putea fi observat in trimestrul al patrulea", a spus Anghel. Totusi, el a adaugat ca aceste cresteri nu vor compensa scaderea exporturilor.

Stam prost la investitii
Romania a atras 50 de miliarde de dolari in investitii straine directe din 1990 si pana la finalul lui 2009. Asta inseamna 3.270 dolari/cap de locuitor, mult sub media UE. Suntem in aceiasi grupa valorica cu Bulgaria, Grecia, Croatia, dar si Italia. Mult in fata noastra este Ungaria cu 26.000 de dolari, a declarat Lazea. "Trebuie sa ne studiem adversarii, adica pe cei din aceiasi grupa cu noi, sa vedem ce fac ei sa atraga investitiile, pentru ca ne sunt adversari", a declarat Lazea.

Basescu si Boc se asteapta la ce e mai rau
Presedintele Traian Basescu a declarat sambata, la Mangalia, ca multe dintre tarile care pareau ca isi reiau cresterea economica "au inceput sa dea inapoi". "De aceea, guvernarea noastra in continuare se va desfasura sub egida prudentei. Stim ce avem de facut in situatia in care se deterioreaza mediul economic in Europa. Suntem pregatiti si ne rugam la Dumnezeu si la Germania, Italia, Franta, Spania, care ne sunt pietele pe care noi exportam, sa-si mentina un nivel de crestere acceptabil pentru ca influenta pe Romania sa fie cat mai mica", a spus Basescu.
El a mai spus ca lumea civilizata nu va iesi din criza pana cand nu va fi schimbat sistemul. "Ne trebuie un alt tip de abordare decat cel generat de politicieni si bine primit de populatie in ultimii 30-40 de ani. Trebuie sa invatam un lucru esential pe care aceasta criza ni-l spune minut cu minut, si anume ca nu putem trai la nesfarsit din bani pe care sa-i obtinem in viitor si ca cea mai corecta abordare este cea prin care traiesti prin resurse", a afirmat seful statului. El a explicat ca "statul social a ajuns sa acopere un tip de coruptie a politicienilor din toata lumea civilizata. Cum? Prin cumparare de voturi cu programe sociale lansate cu un an inainte de alegeri. Marile datorii s-au facut in numele culegerii de voturi. Programele sociale extrem de costisitoare din toate tarile capitaliste europene au dus astazi tari ca Italia, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Grecia si multe altele in situatia de a nu se mai putea imprumuta pentru a sustine propriile programe sociele". Basescu a mentionat ca trebuie inventat un nou tip de stat care sa se adreseze oamenilor prin crearea de locuri de munca, pentru ca un stat asistential nu poate genera progres.
Si premierul Emil Boc a declarat vineri ca datele privind evolutia economiei in foarte multe tari din UE si alte zone sunt destul de proaste si releva continuarea crizei economice si diminuarea nivelului de crestere econo­mica, ceea ce indirect poate afecta si cresterea economica a Romaniei. El a aratat ca, pentru acest an, Romania este "in graficul" unei cresteri economice de 1,5%. (G.A.)

×